IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът като клиент на пазара на жилища в София

Големи компании от всички сектори купуват или наемат апартаменти в близост до офиса за ключови служители

17:40 | 01.03.11 г. 2
Бизнесът като клиент на пазара на жилища в София

Бизнесът става все по-отговорен към служителите си - много компании наемат или закупуват жилища за свои служители в близост до офиса, т.е. имат желание да инвестират в човешки ресурси, поради което инвестират в имоти, сочат наблюдения на агенция „Явлена“.

Такава практика се наблюдава при големи компании от всички сектори, като сред тях има и български фирми, обясниха днес от компанията. Жестът се прави основно за мениджъри и важни за компанията служители.

Като пример брокерите посочиха фирми с офиси по бул. „Цариградско шосе“ в София и в Бизнес Парк София. В резултат на това в някои райони като „Младост“ наемите на апартаментите държат стабилни нива – често по-високи от тези в принципно по-скъпи райони, в които обаче няма установени бизнес представителства. В „Младост“ 4 например наемните нива на стандартен двустаен апартамент са 4-5 евро/кв. м, което е с около 10-15% повече в сравнение с други периферни квартали, сочат данни на агенцията.

Наблюдава се също оттегляне на фирмите от наем на апартаменти за офиси в жилищни сгради и насочване към модерни офис сгради.

Що се отнася до търсенето на офиси за покупка, от агенцията открояват две противоположни тенденции към момента - от една страна, немалко фирми се изнасят в покрайнините на града, тъй като същността на бизнеса им не предполага необходимост от близост до административни сгради и институции, докато за други компании това е абсолютно задължително и те търсят преместване на по-централна локация.

От края на декември се увеличават запитванията от фирми за покупка на парцели на комуникативни места или готови складови бази, каквито запитвания почти липсваха през последните две години, отчетоха още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 13 години
Смешни статии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
mm-mm
преди 13 години
"много компании наемат или закупуват жилища за свои служители" - ако има дори 1 случай на покупка - България ще стане най - проспериращата страна. Ако няма дано агенция Явлена фалира заради лъжите си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още