IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международната брокерска компания JLL може да придобие King Sturge

Ако сделката бъде одобрена, JLL ще плати над 160 млн. паунда за бизнеса на King Sturge

13:01 | 18.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Международната брокерска компания JLL може да придобие King Sturge

Международната консултантска и брокерска компания Jones Lang LaSalle (JLL) е започнала преговори за придобиването на базираната в Лондон King Sturge, съобщават няколко специализирани издания.

Според информацията цената на сделката може би ще бъде над 160 млн. паунда.

По данни на PropertyWeek това ще създаде най-голямата консултантска компания за имоти във Великобритания по обем сключени сделки

Към момента на публикуване от офиса на един от старшите партньори на King Sturge в Лондон - Ричард Батън, не бяха на разположение за коментар относно евентуална сделка. Марк Робъртс, директор Корпоративни комуникации, каза, че е "видял спекулациите", но към момента няма никаква информация относно възможна сделка.

Управляващият българския офис на King Sturge Андрю Пиърсън, който бе извън страната, каза, че вероятно повече информация ще може да бъде предоставена следващата седмица.

Мадлейн Литъл, директор Връзки с обществеността за Европа в лондонския офис на JLL, каза за Investor.bg, че политиката на компанията е „никога да не се коментират пазарни слухове и спекулации от този род“.

Ричард Батън, заедно с друг старши партньор на компанията – Крис Айлънд, се очаква да имат водеща роля в новата компания.

Според изданието останалите партньори на компаниите са били известени за плановете и се очаква да гласуват за евентуална сделка в скоро време.

От PropertyWeek коментират, че сделката е продиктувана от необходимостта на King Sturge да се разшири извън своя основен бизнес във Великобритания, която е препятствана от нейната ограничена партньорска мрежа.

В сравнение с нея, публични гиганти като JLL и CB Richard Ellis (CBRE) имат достъп до дългово финансиране и акционери, които са склонни да подкрепят тяхната глобална експанзия и растеж.

King Sturge, която миналата година генерира печалба от 35 млн. паунда и приходи от 158 млн. паунда, първоначално бе оценена от своите партньори на 200 млн. паунда.

По-рано през 2011 г. се появиха спекулации, че сред евентуалните кандидати за придобиване на King Sturge е също и CBRE – една от най-големите консултантски компании в света. От CBRE обаче бяха оценили британската компания на 130-140 млн. паунда. По-късно CBRE реши да придобие по-голямата част от бизнеса с имоти на ING за 940 млн. долара.

По мнението на специалисти обаче „колективният“ подход на базираната в Чикаго Jones Lang LaSalle би бил по-подходящ за създаването на подобно партньорство с King Sturge, отколкото по-агресивният модел на CB Richard Ellis.

Миналата година King Sturge получи награда за най-добър инвестиционен брокер на британския пазар на имоти, като компанията отбеляза и своя 250-ти рожден ден.

Подобна сделка би дала директен достъп до българския пазар на имоти на JLL, която е една от малкото големи консултантски компании, която няма някаква форма на присъствие у нас.

King Sturge стъпи директно на българския пазар в края на 2008 г., след като се отказа от придобиването на местна консултантска компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още