IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jones Lang LaSalle купува King Sturge за 197 млн. паунда

Сделката превръща JLL в най-голямата консултантска компания в сектора на имотите във Великобритания

20:52 | 27.05.11 г.
Jones Lang LaSalle купува King Sturge за 197 млн. паунда

Втората по големина в света публична консултантска и брокерска компания за имоти Jones Lang LaSalle Inc. (JLL) придоби базираната в Лондон King Sturge LLP за 197 млн. паунда (324 млн. долара), с което се превръща в най-голямата консултантска компания в сектора на имотите във Великобритания, съобщи Bloomberg. Информация за преговори между двете компании се появи в средата на този месец.

Jones Lang ще плати на партньорите в King Sturge 98 млн. паунда при финализиране на сделката, като остатъкът от сумата ще бъде изплатен в петгодишен период, посочват от базираната в Чикаго компания.

От 2005 г. насам Jones Lang разшири глобалното си присъствие до 60 страни чрез придобиването на 30 по-малки компании. Покупката на King Sturge – най-голямата консултантска компания в сектора на индустриалните и логистичните имоти на Острова, укрепва усилията на Jones Lang да увеличи дела на приходите си от Европа. Миналата година континентът е формирал 25% от приходите, посочват от компанията.

Jones Lang продаде акции в първично публично предлагане през 1997 г., с което улесни достъпа си до средства от капиталовия и дълговия пазар, за да финансира експанзията си. Структурата на King Sturge, която разчита на партньорства, прави разширяването на компанията по-трудно.

За King Sturge работят 4200 души в 45 държави, по данни от сайта на компанията. Миналата година компанията е участвала в сделки с бизнес имоти във Великобритания на стойност 3,3 млрд. паунда, с което се нарежда на пето място по стойност, по данни на Property Data. Jones Lang е на второ място, което означава, че заедно двете компании ще задминат лидера на Острова CB Richard Ellis Group Inc.

Сделката дава директен достъп до българския пазар на имоти на JLL, която е една от малкото големи консултантски компании без присъствие у нас. King Sturge стъпи директно на българския пазар в края на 2008 г., след като се отказа от придобиването на местна консултантска компания.

Големите консултантски компании за имоти се стремят да се разширят с възстановяването на сделките в сферата на имотите в глобален мащаб. През февруари CB Richard Ellis Inc. придоби глобалното подразделение на ING Groep NV за инвестиции в имоти за около 940 млн. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още