IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Борисов смята, че казусът "Юлен" ще се разреши със законова промяна

Премиерът трудно балансира между протестите на еколозите и съпротивата на туристическия бранш в Банско

18:02 | 01.07.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
И Борисов смята, че казусът "Юлен" ще се разреши със законова промяна

Единственият начин да не се затвори курортът в Банско заради допуснатите от концесионера нарушения е да се направят съответните законови промени. Това съобщи за БНР Бойко Борисов по повод казуса "Юлен", разискван на последното заседание на кабинета в сряда и предизвикал протестите на природозащитниците.

След правителственото заседание беше оповестено намерението на кабинета да промени Закона за концесиите, които да позволят корекции в концесионните договори след тяхното сключване. Повод за тази промяна е анализ на екоминистерството, според който концесионерът на скизоната, фирма "Юлен", е превишил правата си по договора за стопанисване на държавната територия и вместо разрешените 99,55 хектара е ползвал в повече 64,789 хектара.

Борисов посочи, че в тази ситуация вариантите за действие са три. „Единият е да затворим курорта Банско. Вторият - да затворим две трети от него и третият е да променим закона за концесиите, за да може да съществува. Ако искате да отидем заедно в Банско, да съберем хората и да им предложим кой от трите варианта да изберем... Такава концесия са подписали, това сме заварили, едно от трите решения трябва да вземем“. Така премиерът коментира ситуацията, чието разрешение видимо е затруднило правителството. 

Споровете за съдбата на ски зоната се разгоряха още в сряда, когато еколози настояха за разваляне на договора с "Юлен". В нарочно съобщение днес от партия Зелените дори настояха за оставката на правителството.

В същото време кметът на Банско Александър Краваров заяви, че ски зона Банско е напълно законна и призова Нона Караджова публично да се извини за “отправените некоректни обвинения, уронване имиджа на Банско и авторитета ни на зимна столица на Балканите”.

“Всяка година Юлен АД и община Банско инвестират 3 млн. лв. в рекултивационни проекти за поддържане на екосистемите в туристическата и скизона”, допълни Краваров. Той настоява за работна среща между екоминистерството, “Юлен” АД и Община Банско за обсъждане на концесионната зона.

Концесионерът "Юлен"АД също реши да атакува природозащитниците, като заяви, че те са добре организирана група от хора, занимаващи се предимно с екологичен рекет и превърнали екологията в свой личен доходоносен бизнес. От фирмата пак твърдят, че няма нарушения на концесионната площ. Според тях направените замервания на площите не са коректни или поне не могат да бъдат база да се твърди, че е налице излизане извън концесионната площ.

Междувременно от Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България” призоваха екоминистъра да публикува на сайта на министерството всички разрешителни за строеж, издадени от община Банско за скизоната в Национален парк Пирин. Еколозите настояват да получат от екоминистъра доказателства, че фирма "Юлен" действително е инвестирала 70 млн. лв. или тя цитира техни твърдения за направените инвестиции, без те да са проверени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
stasi666
преди 12 години
Предлагам със закон да се забранят дърветата а вече посъдените да се изкоренят и нарежат за кофраж а за децата на БСП не се притесняваите те ще ходят на почивка в Алпите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Lustmord
преди 12 години
Поредното доказателсво, че няма държава в България. Не може закони да се напасват по нечии частни интереси. Унищожаването на природата (особено в национални паркове и резервати) не е просто поредната далаверка на някои приближен до властта - това е нагла кражба от мен, вас и нашите деца. Много се надявам ако се случи този прецедент, за когото лобира прелюбимият ни министър-прецедател някои от природозащитните организации да сезира европейският съд - тъжно но явно само това е начина да се защитим от продажните си местни политици. Междувременно не е зле да се кажат и едни от главните спонсори на незаконните строежи в защитените територии на Пирин - Първа инвестиционна и Райфайзенбанк - аз лично си закрих сметките при тях след като разбрах какво правят с парите ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Много прости хора има в България!Пирин не е само на банскалии, той е национален.Съсипването на природата не води до нищо добро.Има закононарушение-да се прилага закона. Докога ще е врата в полето?Трябва политиците да се осъзнаят и да спрат, нека остане природа и за поколенията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още