IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София и южното Черноморие са най-активните имотни пазари през полугодието

Брокери отчитат увеличение на сделките с имоти в столицата и страната

17:42 | 07.07.11 г. 2
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

През първото полугодие на 2011 г. най-активни са пазарите в София и по южното Черноморие. Пазарът в столицата е движен изцяло от български купувачи, а този по морето - почти изцяло от руски купувачи. Продажбите в тези два региона съставляват 40% от общия обем продажби в страната, посочват в свой анализ от агенцията Bulgarian Properties.

Активността на продажбите в столицата от първото тримесечие се е запазила и през второто, което прави 2011 г. по-успешна за софийския имотен пазар от 2010 г. През изминалите два месеца е изявена тенденцията на закупуване на по-евтини жилища в столицата - между 30 хил. и 45 хил. евро.

По данни на агенцията през 2011 г. има сериозно покачване на броя продажби в София спрямо 2010 г. на фона на ръст в броя на продажбите общо за цялата страна от около 10% за първото полугодие на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г.

Средната цена на сключените в София сделки за второто тримесечие на 2011 г. е 850 евро на кв. м спрямо 830 евро през първото тримесечие на 2011 г., което е ръст от 2,5%, сочат данните на компанията. Спрямо същото тримесечие на 2010 г. има спад с около 5% (от 870 евро на кв.м).

На база на офертни цени от сайта на агенцията средната цена на кв. м в София се е понижила през второто тримесечие на 2011 г. с 5% спрямо първото тримесечие на годината и е на стойност, която се равнява на края на 2005/началото на 2006 г. - 945 евро. Средните офертни цени в София все още са по-високи от цените на реално сключените сделки и до сделки се стига след намаления в цените, но тази разлика продължава да се стопява, коментират брокерите.

В столицата, която е най-големият локален пазар, броят на издадените разрешителни за ново строителство все още е малък и строителните предприемачи се страхуват да стартират нови проекти. Според агенцията в София е започнал процес по изчистване на съществуващата наличност от готови и завършени апартаменти ново строителство и процесът вероятно ще приключи до края на 2013 г. Едва след това и при наличието на подходящи икономически и пазарни условия може да се наблюдава растеж на предлагането на ново строителство, прогнозират брокерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
В дългосрочна перспектива София не е най добрия избор!:) За да се оцени перспективата на дадена локация за инвестиция в недвижимост е необходимо да се познават законите на урбанизацията. Да е наясно инвеститора с необходимите условия за възникването и развитието на урбанизирани места! София не е лошо място но не бих го посочил като най-доброто в България. Това е място, което в момента държавата ни развива до голяма степен изкуствено, за сметка на останалата част от страната. Това неминуемо ще има отрицателен ефект. Русе например е много по перспективна дестинация. Морските градове също! Но ...какъвто народа такива и управниците му ,такива са им и инвестиционните решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 12 години
естествено , че ще се увеличават в София , няма да се увеличават в Горно Нанадолнище ...истината е в София , в периферията са им спряли часовниците още през 1989 год а и е невъзможно платежеспособно търсене в провинцията.София си е София - всички купуват в София .............а Вие...къде купувате ;) ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още