IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исторически шотландски остров е в центъра на международно разследване

Островът е собственост на известния индийски гуру Баба Рамдев, който наскоро бе арестуван поради съмнения за пране на пари

17:00 | 09.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от фиорда, в който се намира островът. <em>Снимка: eutrophication&amp;hypoxia. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Изглед от фиорда, в който се намира островът. Снимка: eutrophication&hypoxia. Лиценз: Creative Commons

Малък остров, разположен на брега западно от Шотландия се оказа обект на международно разследване заради съмнения за данъчни измами от страна на неговия собственик.

Островът, наречен „Литъл Кумбрей“ е разположен в шотландския фиорд Фърт ъф Клайд.

Според някои исторически данни още през 14 в. шотландският крал Робърт II е построил замък на острова, който впоследствие бил разрушен. През 20 в. на него било построено ново имение и кула.

Островът е приватизиран през 2003 г., а през 2008 г. бива придобит от известния индийски гуру Баба Рамдев, който твърди, че може да лекува болести като СПИН, рак, левкемия, както и хомосексуализъм, смятан от него за заболяване.

Рамдев натрупал голямо състояние от милионите си почитатели по света, както и различни бизнеси в областта на алтернативната медицина, земеделието и др.

Богатството му се изчислява на 220 млн. паунда, сочат данни на Herald Scotland.

Смята се, че островът е купен от индийско семейство милионери за 2,5 млн. паунда за ползване от страна на Рамдев като място за уединения и медитация.

Индийските данъчни власти са започнали разследване над покупката на острова след скорошния арест на гуруто поради съмнения за валутни измами и пране на пари.

Индийските детективи са поискали от своите британски колеги подробности от поземлените регистри във връзка с информация за придобиването на острова.

Рамдев отдавна е в конфликт с индийските власти, които той обвинява в корупция и редица нарушения. С помощта на свои последователи той организира няколко протеста против правителството.

След покупката на острова преди няколко години имаше слухове, че новите собственици смятат да го прекръстят на „Острова на мира“. Въпреки че по-късно тази информация бе отречена, днес той все още е известен с това име.

Наскоро стана ясно, че за продан е обявен друг известен шотландски остров – Тарансай, част от шотландските Западни острови. По информация на Homesgofast островът се продава за 2 млн. паунда.

Смята се, че островът е бил обитаван от келтски племена още през 300 година пр. н. е., въпреки че от 1974 г. няма постоянно население с изключение на летовници.

Преди няколко години той стана известен с британска телевизионна риалити продукция на BBC, в която 36 мъже, жени и деца бяха изолирани на острова за година, с цел да създадат самостоятелна и енергийно-ефективна комуна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още