IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бавят продажбата на магазини на Техномаркет поради „недостатъчна пазарна видимост“

Фондът е назначил Raiffeisen за продажбата на цялото портфолио на дружеството, притежаващо магазините

15:08 | 14.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Техномаркет</p>

Снимка: Техномаркет

Инвестиционният фонд East Balkan Properties plc (бившият Equest Balkan Properties plc), който в момента разпродава своите „маргинални активи“, обяви, че продажбата е затруднена поради „недостатъчна пазарна видимост“.

От фонда, който оперира в България, Румъния и Сърбия, съобщават, че слабостта на сектора на имоти в трите страни продължава да е доминиращ фактор на пазара.

От компанията казват също, че пазарите се намират под знака на висока ценова чувствителност, а наемателите на търговските и логистични обекти в портфолиото й са все още под натиск, което ограничава потенциала за ценови ръст.

Equest казва, че капиталовата позиция на компанията остава ограничена и паричният баланс на компанията в бъдеще вероятно ще се понижи още повече.

Портфолиото на Equest включва 35 магазина от веригите Техномаркет, Била и други, както и 13 поземлени парцела у нас. Тя притежава активите чрез дял от 40% в дружеството Glorient.

Компанията е взела решение съвместно с мажоритарните акционери на Glorient (основателите на веригата Техномаркет) за назначаването на Raiffeisen Investments Bulgaria да поеме продажбата на всички активи в портфолиото на Glorient. Този процес обаче е все още на много ранен етап.

От Equest казват, че портфолиото има ипотека от 19,4 млн. евро, която трябва да бъде изцяло изплатена до края на 2013 г. Обслужването на този кредит отнема почти целия паричен поток на компанията, което ограничава работния й капитал.

Към края на юни 2011 г. директорите на фонда оценяват портфолиото на Glorient на 108,4 млн. евро в сравнение с оценка на CBRE към края на миналата година от 107,5 млн. евро.

Портфолиото включва 20 търговски обекта, в които се помещават магазини на Техномаркет, както и поземлени и други имоти, и 11 магазина на Billa, Praktiker, Baumax и др. Общата площ на имотите е над 147 хил. кв. м.

Наред с това компанията притежава и логистични, офис и търговски площи, както и земя в Румъния и Сърбия.

За шестте месеца до 30 юни компанията отчете печалба преди данъци от 3,6 млн. евро в сравнение със загуба от 2,9 млн. евро през същия период на миналата година. Резултатът се дължи основно от дела от печалбата на Glorient, както и лек ръст в инвестиционната оценка на някои от другите й активи. 

Друг фонд от групата на бившия Equest – Trans Balkan Investments Ltd. (преди Equest Investments Balkans Limited) – притежава мажоритарен дял в Техномаркет. Компанията търси начини за продажбата на веригата от няколко години. 

Trans Balkan е собственик и на дял 33,5% в Рила Самоков 2004 АД – дружеството, което развива проекта „Супер Боровец“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
RedBot
преди 12 години
Какво ли ще рече недостатъчна пазарна видимост???Нещо като "негативен разтеж на таргет групата пазаруващи китайски играчки с безлихвени кредити от 25% ГПР"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още