IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди апартаменти в Прага не могат да си намерят купувачи

Големият брой непродадени жилища се обяснява с ниското качество на новото строителство и високите цени на имотите

15:21 | 28.09.11 г. 5
<p>
	Прага. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Прага. Снимка: sxc.hu

След края на строителния бум в Прага и околностите на града без купувачи остават близо 9000 апартамента, съобщава интернет изданието Prague Post, цитирано от homesovеrseas.ru.

Според експерти от тези 9000 апартамента близо 2300 са свободни и готови за продажба, 2000 са в процес на предварителна продажба, а около 4400 все още са в строеж.

Големият брой на непродадените жилища се дължи на две основни причини, смятат експерти. На първо място, потенциалните купувачи не са доволни от ниското качество на новото строителство. На второ място, високите цени на имотите отблъскват клиентите.

Редица строителни компании не са склонни да свалят цените, независимо от липсата на интерес от страна на купувачите. Те не могат да си позволят да продават жилищата на по-ниски цени, особено като се имат предвид кредитите, които са теглили, тъй като така не биха могли да получат очакваната възвръщаемост от инвестициите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
bubblehead
преди 12 години
И глупости , глупости .... писали само да плашат гаргите ... 9000 апартамента за град като Прага ( около 2 милиона жители ) е доста опасно ниско ниво на предлагане ... Опасно защо ако така стоят нешата идва ръст на цените за Прага и ниско е защото 2 милионен град има към 800 000 жилища и тия 9000 са само към 1%. А когато в Америка се говори за проблем се говори за 5-10% вакантни жилища това е презастровване и това е балон... вдигнала нашата жаба краката и тя... Къде е проблема тука че и катастрофата в случая на Прага!? И в Прага цените не са паднали и 10% от така наречения пик на балона!? Ало, къде ги пренасяме тия цифри от Прага на нашия пазар и правим аналогии и внишаваме глупости където у нас цените се издъниха с 40% на топ локации!? Подобно е положението и в София ( само дето в Прага цениоте са нагоре от София 2-3 пъти поне). Тия митичните милиони и милиарди непродадени апартаменти са само мит кънтящ в празните кратуни на някои. Ако се погледне данните на НСИ се вижда че цялото жилищно строителсво за последните 2-3 години в цялата страна е някакви си 10-20 000 апартамента ( включително и по морето които са съвсем друг пазар) Тоест ако тия всичките не са продадени то в София имаме 2-3-4% от жилищния фонд непродаден а в последните 2 години нищо не се строи а хора идват нови да стават софиянци. Проблема и катастрофата са само в главите на маниакално депресираните нашенски песимисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Ми като не могат да си позволят да продават жилищата на по-ниски цени, тогава банките ще ги продават вместо тях :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Брей, такава статия я очаквам в Дума или Стандарт, но в Инвестора???"Те не могат да си позволят да продават жилищата на по-ниски цени, особено като се имат предвид кредитите, които са теглили, тъй като така не биха могли да получат очакваната възвръщаемост от инвестициите си."А как могат да си позволят всеки месец да плащат огромни лихви за "инвестицията" си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
mirovalkov
преди 12 години
9000 е смешно че се пише дори за това. В София е страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
drakkar
преди 12 години
9000 нищо не са. в София са към 100 000 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още