IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери не очакват Канада да повтори жилищния срив на САЩ

От най-голямата компания за имоти в страната все пак признават, че цените на някои пазари са надути, но канадската икономика е структурирана различно от тази в САЩ, което прави евентуален срив малко вероятен

16:40 | 07.10.11 г.
<p>
	Торонто. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Торонто. Снимка: sxc.hu

Жилищният пазар на Канада ще се охлади през идните месеци, но няма да претърпи срив, подобен на случилия се в САЩ, прогнозират от Royal LePage, една от най-големите компании за недвижими имоти в страната, пише вестник Toronto Sun.

Цените на различните типове жилища са скочили с 5,7 до 7,8% през третото тримесечие на годината спрямо същия период на 2010 г., сочат данни на фирмата. Според нея купувачите са изкушени от ниските лихви и сравнителната стабилност на канадската икономика въпреки световната криза.

"През третото тримесечие бяхме свидетели на завръщане към нормалния сезонен бизнес цикъл, като в същото време поскъпването се забави в много области - в някои средни стойности бе отбелязано дори и понижение - след натоварения пролетен сезон на търговия", твърди Фил Соупър, президент и главен изпълнителен директор на Royal LePage. "През идните месеци се очаква по-мащабно забавяне, но опасенията за корекции, подобни на тези в САЩ, са безпочвени", допълва той.

Royal LePage все пак признава, че цените на някои пазари са надути, но канадската икономика е структурирана различно от тази в САЩ, което прави евентуален срив малко вероятен. Някои коментатори прогнозират, че жилищният пазар на Канада ще претърпи сериозна корекция, тъй като рекордно ниските лихви карат купувачите да теглят повече дългове, отколкото могат да си позволят.

Финансовият министер Джим Флахърти също заяви в сряда, че Канада не е застрашена от жилищен балон, който би изисквал намеса от страна на държавата.

Запитан на пресконференция в Ню Йорк какво би предизвикало действие от страна на властите за охлаждане на пазара, той отговори, че "ще са нужни ясни доказателства за балон на жилищния пазар в Канада, на което не сме свидетели".

Той допълни, че мерките за затягане на ипотечното кредитиране, които влязоха в сила по-рано тази година, са помогнали да се ограничи търсенето.

През третото тримесечие на 2011 г. средната цена на самостоятелна къща е нараснала със 7,8% на годишна база до 349 974 долара, докато цените на стандартните двуетажни къщи са се повишили със 7,7% до 388 218 долара. Стандартните апартаменти са поскъпнали с 5,7% до 239 300 долара.

Според компанията повишенията на цените през третата тримесечие са леко изкривени поради факта, че третото тримесечие на миналата година е било особено слабо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още