IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви грешки направиха първите инвеститори в молове у нас досега?

В новата вълна от развитието на моловете у нас виждаме големи проекти извън централните градски части, предлагащи нов тип преживявания

14:30 | 08.11.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Какви грешки направиха първите инвеститори в молове у нас досега?

Това беше предпоставка за повече проекти, имаше евтино финансиране, а и много наематели целяха да се разширят, казва Косев. Впоследствие обаче се оказа, че много търговци са имали нереална представа и за потребителските нагласи и са останали изненадани от местния пазар.

Може да се каже също, че пазарът у нас до известна степен е жертва на малшанс, тъй като кризата настъпи скоро след началото на неговото развитие. Това е попречило на търговците да създадат емоционална връзка с потребителите, поради което днес няма толкова лоялни купувачи.

Това се доказва и от факта, че днес виждаме, че някои международни марки вече излизат от България. Сред тях са и евтини марки, което доказва, че хората не са могли да привикнат с тях, казва той.

Според Иглика Йорданова, мениджър „Търговски площи“ в Colliers International, пазарът у нас следва логиката на повечето международни пазари. Започна се с малки проекти в централната градска част, по време на втората вълна видяхме влизането на много сериозни международни играчи.

Сега с третата вълна (както се случва в Европа и в САЩ) е логично да видим и изместване на развитието към периферия. Там могат да се реализират и по-големи проекти, които да предложат наред с новите марки и различни преживявания. Това ще бъде лайтмотивът на всички нови молове, които ще искат да се разграничат и да излязат напред, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
А винаги когато прецизно се изчисли една прогнозна строителна стойност на един обект, на база подробни количествени сметки,разработени от хора с голям опит и се остойности обекта с Билдинг Мениджър, строителната стойност е реална! Офертите получени след това могат да се сравнят с нея и да се прецени кой дава реална цена и кой иска на всяка цена да вземе само обекта! А това не е добра политика! Добрите практики и откритите отношения , са винаги за предпочитане! А и в много от случаите реалната строителна стойност е много , много под пазарната! А дъмпинговите цени , водят до влагането на некачествени материали,използването на нископлатен ,неквалифициран трудов ресурс и много други, оскъпяващи в последствие обектите показатели.Така че грешките са много! Но никой не смее да си ги признае! Не не от срам! А от страх че ще се сгромоляса цената на проекта.На всички успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Инвеститорите допуснаха много грешки! Ще се опитам да изброя нчколко от основните.1. Подходиха несериозно към инвестиционното си намерение! В много от случаите стойностите се изчисляваха само на квадрат и се залагаше средна пазарна цена, без дори да има готов проект!2. Допускаха се и се допускат инжинерингови възлагания! Крайно порочна практика, в която отговорностите се размиват и грешките се прикриват! Поне в България!3. Към много от проектите се подходи меко казано несериозно, без да има готови проекти , подробни количествени сметки, качествени тръжни книжа, не бяха остойностени от истински специалисти като нас, а се разчиташе на "опита на строителя". Пропуснатите тогава видове работи се считат за включени някъде другаде? А къде? Няма значение! Така се работи на сляпо и несе знае точната крайна стойност, но реалната, а не заложената от някого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Важен е фундаментът - тука цените ще скачат!!! Така твърдят.Ние като им избягаме - кой ще пазарува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Първите които построиха молове с неясни пари и регистрирани дружества в ошфорни зони, излезнаха на печалба...построиха ги и после ги продадоха на печалба. Това беше зелена сфетлина за другите, които искаха да строят в най-бедната и корумпирана страна в ЕС, с най-ниските заплати и най-голямата безработица. Даваха се разрешителни за строеж, без градуостройствен план, та и даже инфраструктора им се направи. А сега са ги събрали да разнищват, защо не се продава, защо не вървят моловете. Търговците наели магазина в молове са пред фалит, със задължения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
в крайна сметка моловете се строят от чужденци така че ние няма на какво да се учим. тоест те преценяват и влагат парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Protokol
преди 12 години
Спомням си как един бизнесмен от Израел обясняваше преди години, че при тях имало такова презастрояване. После МОЛ-те станали на магазини за мебели, някои на изложбени зали и т.н. Странното е, че тук не се поучихме от чуждия опит - за пореден път. Нито ще се научим да използваме Естонския опит, нито на Германската дисциплина. А на всичко отгоре само Американците искат да печатат долари :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Сега ще ни научат как НЕ трябва да се строи МОЛ ;) Стъклен дом, серия 54 ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
а пука им построиха ги ше ги продадат и .....абе наемателите да му мислят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
optional
преди 12 години
най-голямата грешка: че избраха да строят моловете на върха на бума :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още