IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви грешки направиха първите инвеститори в молове у нас досега?

В новата вълна от развитието на моловете у нас виждаме големи проекти извън централните градски части, предлагащи нов тип преживявания

14:30 | 08.11.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
Какви грешки направиха първите инвеститори в молове у нас досега?

Повече от пет години след отварянето на първия мол от модерен тип у нас, вече се говори за трето поколение молове – тези, които се изграждат в момента и се планира да бъдат отворени през 2012 г.

Какви бяха основните грешки на пионерите в сегмента и какво те биха променили ако реализираха проектите си днес? Това бе един от въпросите по време на дискусионния панел, част от конференцията за имоти BalREc, която се провежда вчера и днес в София.

Според Иван Велков, управител на „Райфайзен имоти”, вероятно въпросните инвеститори не са направили никакви грешки, тъй като са били първите играчи на един „дефицитен пазар“. Единствено техните свръхоптимистични очаквания за пазара, след като България се присъедини към ЕС, са повлияли на останалите инвеститори да залагат по-високи приходи.

Докато преди пет години в България не можеше да се каже, че има „съвременна търговия“ в сравнение с Европа, то благодарение на тези проекти днес има редица такива примери. Има и недостатъци, но като че ли позитивите са повече, смята той.

По мнението на Петър Дончев, изпълнителен директор, R.E.S.B., повечето от инвеститорите, които успяха да реализират своите проекти, успяха да излязат на печалба. Губещите вероятно са сред онези, които не успяха да стартират проектите си навреме.

Мнението на Стефан Косев, управляващ партньор на Regent’s Property Advisors и бивш изпълнителен директор на търговската верига "Пикадили", преди на пазара е имало повече оптимизъм отколкото е необходимо, който е бил една от основните грешки за всички.

Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
А винаги когато прецизно се изчисли една прогнозна строителна стойност на един обект, на база подробни количествени сметки,разработени от хора с голям опит и се остойности обекта с Билдинг Мениджър, строителната стойност е реална! Офертите получени след това могат да се сравнят с нея и да се прецени кой дава реална цена и кой иска на всяка цена да вземе само обекта! А това не е добра политика! Добрите практики и откритите отношения , са винаги за предпочитане! А и в много от случаите реалната строителна стойност е много , много под пазарната! А дъмпинговите цени , водят до влагането на некачествени материали,използването на нископлатен ,неквалифициран трудов ресурс и много други, оскъпяващи в последствие обектите показатели.Така че грешките са много! Но никой не смее да си ги признае! Не не от срам! А от страх че ще се сгромоляса цената на проекта.На всички успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Инвеститорите допуснаха много грешки! Ще се опитам да изброя нчколко от основните.1. Подходиха несериозно към инвестиционното си намерение! В много от случаите стойностите се изчисляваха само на квадрат и се залагаше средна пазарна цена, без дори да има готов проект!2. Допускаха се и се допускат инжинерингови възлагания! Крайно порочна практика, в която отговорностите се размиват и грешките се прикриват! Поне в България!3. Към много от проектите се подходи меко казано несериозно, без да има готови проекти , подробни количествени сметки, качествени тръжни книжа, не бяха остойностени от истински специалисти като нас, а се разчиташе на "опита на строителя". Пропуснатите тогава видове работи се считат за включени някъде другаде? А къде? Няма значение! Така се работи на сляпо и несе знае точната крайна стойност, но реалната, а не заложената от някого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Важен е фундаментът - тука цените ще скачат!!! Така твърдят.Ние като им избягаме - кой ще пазарува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Първите които построиха молове с неясни пари и регистрирани дружества в ошфорни зони, излезнаха на печалба...построиха ги и после ги продадоха на печалба. Това беше зелена сфетлина за другите, които искаха да строят в най-бедната и корумпирана страна в ЕС, с най-ниските заплати и най-голямата безработица. Даваха се разрешителни за строеж, без градуостройствен план, та и даже инфраструктора им се направи. А сега са ги събрали да разнищват, защо не се продава, защо не вървят моловете. Търговците наели магазина в молове са пред фалит, със задължения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
в крайна сметка моловете се строят от чужденци така че ние няма на какво да се учим. тоест те преценяват и влагат парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Protokol
преди 12 години
Спомням си как един бизнесмен от Израел обясняваше преди години, че при тях имало такова презастрояване. После МОЛ-те станали на магазини за мебели, някои на изложбени зали и т.н. Странното е, че тук не се поучихме от чуждия опит - за пореден път. Нито ще се научим да използваме Естонския опит, нито на Германската дисциплина. А на всичко отгоре само Американците искат да печатат долари :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Сега ще ни научат как НЕ трябва да се строи МОЛ ;) Стъклен дом, серия 54 ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
а пука им построиха ги ше ги продадат и .....абе наемателите да му мислят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
optional
преди 12 години
най-голямата грешка: че избраха да строят моловете на върха на бума :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още