IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към строителния контрол вече има регистър на узаконените строежи

Засега са публикувани само издадените през тази година разрешителни за ползване на завършените сгради

17:51 | 11.11.11 г.
Към строителния контрол вече има регистър на узаконените строежи

Регистър на разрешителните за ползване на завършени строежи от първа, втора и трета категория вече е достъпен на сайта на Дирекцията „Национален строителен контрол“ (ДНСК).

От днес регистърът предоставя актуална информация за статута на обектите, в които освен сградите са включени и останалите съоръжения плюс прилежащата инфраструктура.

Засега в новия регистър на строителния контрол са вписани само издадените от началото на годината разрешителни за ползване. До края на годината ще бъдат включени и всички останали разрешения, издадени в периода от 2006 г. до 2010 г., уточняват от дирекцията.

Актуализация на информацията ще се прави всеки месец на 10-то число, допълват от строителния контрол.

Съвместна проверка на строителния контрол и столичната община, осъществена през първите девет месеца на годината, е установила, че само в София се обитават 420 нови сгради без разрешителни. Някои от тях имат наложена и забрана за ползване.

В интервю за Investor.bg началникът на дирекцията инж. Милка Гечева обясни, че собствениците могат да поискат и да получат от общината удостоверение за въвеждане на сградите в експлоатация, за да избегнат глобите.

Преди по-малко от година заработи регистърът на ДНСК за незаконните строежи. В него се публикуват издадените заповеди за събаряне на незаконните сгради и сроковете за изпълнението им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още