IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвени законови промени ще облекчат фондовете за имоти във Великобритания

Законопроектът предвижда да бъдат премахнати таксите за учредяване на фонд за инвестиции в имоти, както и други облекчения

10:13 | 07.12.11 г.
Готвени законови промени ще облекчат фондовете за имоти във Великобритания

Британските фондове за инвестиции в недвижими имоти ще са по-уязвими към евентуално придобиване от страна на инвеститори извън Великобритания заради нови законови норми, предложени от финансовото министерство на страната, предаде Bloomberg.

„Промените ще позволят повече трансгранични дейности, свързани със сливания и придобивания", каза Фил Никлин, който ръководи отдела, специализиран в дружества за инвестиции в недвижими имоти на счетоводната компания Deloitte LLP.

Според законопроекта местните поделения на чуждестранни фирми ще могат да кандидатстват за данъчни облекчения, което ще бъде постигнато чрез по-свободни регулации за собствеността и листването на фондови борси.

Правилата ще премахнат и съществуващата такса за учредяване на фонд за инвестиции в недвижими имоти, която възлиза на 2% от чистата стойност на активите на дадена компания.

Британските имоти или фирми ще могат да получат статут на фонд, ако акциите на собствениците им се търгуват на чуждестранни борси, на пазара за алтернативни инвестиции, както и на борсата в Лондон, управлявана от Plus Market Group Plc.

"Промените ще направят фондовете за инвестиции в недвижими имоти по-ефективни от гледна точка на разходите и ще улеснят дейността им", смята Розалинд Роу, партньор в PricewaterhouseCoopers LLP. Освен това Роу е на мнение, че измененията могат да отворят пазара за нова група от инвеститори, която би могла да включва пенсионни схеми и застрахователни компании.

Според Никлин промените ще доведат до създаването на близо 40 нови фонда за инвестиции в недвижими имоти. В момента във Великобритания има 23 такива с пазарна стойност от около 20 млрд. паунда.

Новите правила могат да подпомогнат и създаването на фондове за инвестиции в жилищни имоти, посочва Мариън Кейн, изпълнителен директор на отдела за данъчни консултации в сектора на недвижимите имоти, хотелиерството и строителството на Ernst & Young LLP.

Предложените промени вероятно ще бъдат приети от законодателните органи до второто тримесечие на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още