IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна изграждането на Парк Възраждане в София

В първия етап ще бъдат изградени 5 футболни игрища, два паркинга, циркова площадка, амфитеатър и фонтан, а вторият предвижда басейн и детски сектор

12:19 | 09.01.12 г. 1
<p>
	Проект за Парк Възраждане</p>

Проект за Парк Възраждане

Месец преди падането на снеговете е започнало изграждането на Парк Възраждане в столичния квартал Зона Б-5, показва проверка на Investor.bg.

Това ще е единственият новопостроен парк в София от години. Общата му площ се планира да достигне 102 дка, като първоначалният план ще включва 70 дка. Площта е около три пъти повече от размера на Градската градина (парка пред Народния театър) и сравнима с размерите на парка при Паметника на Съветската армия.

В първия етап ще бъдат изградени 5 футболни игрища, в които общинската фирма Спортна София 2000 ЕАД трябва да вложи 2,8 млн. лв. Новите съоръжения ще са непосредствено до сегашния комплекс на Спортна София 2000 ЕАД в комплекс Зона Б-5, който включва спортна зала и футболно игрище.

Циркова площадка и два паркинга са също част от проекта. Когато няма цирк, площадката ще се използва за велосипедни състезания.

В парковото пространство ще има амфитеатър (вижте снимките) за открити представления, както и фонтан, в който ще е картата на Европейския съюз.

Вторият етап предвижда и изграждането на басейн, върху парцел собственост на БДЖ. Този план обаче може и да не се осъществи, тъй като общината ще трябва да го купи от затъналата в дългове железопътна компания в конкуренция с други инвеститори.

В бъдеще се предвижда и строителството на голям детски сектор.

Общата площ на парковете и градините в София е 9 600 дка. Още 13 600 дка са междублоковите пространства и градинките в столичните квартали.

Освен парк Възраждане, столичният район Възраждане работи и по реновирането на Женския пазар.

Вместо сегашните разбити улици, локви, боклуци и хаотично построени сергии, ще има езеро, нови пейки, лампи, детски площадки и градинки, включително нови настилки и паркинги.

Пазарът има централно положение в транспортната схема на София, като се намира на по 5 минути от спирки на двата лъча на столичното метро (вторият от Надежда до Лозенец, ще бъде пуснат в експлоатация през тази година)

В плановете на районния кмет влиза и реконструкция на старите сгради в района. Всички тези мерки могат значително да подобрят облика на квартала, в който се намира и столичното "Сити" по бул. Т. Александров.

Вижте снимките и проектите за района в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
orchis
преди 12 години
Много забавно новината е сложена в рубрика Свят -> САЩ :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още