IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата на Острова са на 2,5-годишно дъно

Същевременно банките във Великобритания продължават да затягат условията за кредитиране

14:04 | 09.01.12 г.
Цените на жилищата на Острова са на 2,5-годишно дъно

Цените на имотите във Великобритания през декември са се понижили до най-ниското им равнище от две години и половина насам заради забавеното икономическо развитие, съобщи Halifax, цитирана от Bloomberg.

Жилищата са поевтинели с 0,9% до средно 160 063 паунда, което е най-ниската стойност от юли 2009 г., показват данни на ипотечната компания. На годишна база понижението е 2,2%.

През четвъртото тримесечие цените на жилищата са се понижили с 0,1% спрямо предходния тримесечен период, а спрямо последното тримесечие на 2010 г. намалението е с 1,3%, допълват от компанията.

Според централната банка на страната икономическият растеж на Острова през четвъртото тримесечие на миналата година е изпаднал в застой, а нарастващата безработица и дълговата криза в еврозоната продължават да подкопават потребителското доверие и търсенето на пазара на недвижими имоти.

В същото време банките продължават да затягат условията за кредитиране, което ще затрудни още повече достъпа на британците до ипотеки.

Данни на централната банка на Великобритания показват, че броят на одобрените ипотеки е останал почти без промяна през ноември, което е още едно доказателство за нестабилността на жилищния пазар. Икономистите на институцията очакват одобрените ипотечни заеми да намалеят през първото тримесечие на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още