IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия отдаде на концесия най-натоварените си летища

За да осъвременят съоръженията преди световното първенство по футбол управляващите се отказаха от предишната си позиция против частното управление

13:24 | 08.02.12 г. 1
Бразилия отдаде на концесия най-натоварените си летища

Бразилия събра 24,5 млрд. реала (14 млрд. долара) от продажбата на лицензи за оператори на едни от най-натоварените летища в страната на търг, чиято цел е да засили инвестициите преди Световното първенство по футбол през 2014 г., предаде Bloomberg.

Консорциум, ръководен от пенсионни фондове на служители на държавни компании и включващ оператора на летище в Южна Африка, спечели правото да управлява международното летище в Сао Паоло, след като предложи 16,2 млрд. реала (9,2 млрд. долара), или почти пет пъти над минималната цена.

Консорциуми начело с базираните в Сао Паоло строителни компании Engevix Engenharia SA и Triunfo Participaceos e Investimentos получи контрол върху летищата съответно в столицата Бразилия и във Виракопос и Кампиняс.

В последно време Бразилия активизира усилията за инвестиции в остаряващите си летища на фона на засиления въздушен трафик, който за последните две години се е увеличил двойно.

За да осъвремени летищата навреме за очакваните 500 000 туристи по време на едномесечния футболен шампионат, Работническата партия на президента Дилма Русеф се отказа от предишната си позиция против частното управление на стратегически съоръжения.

Победителите в търговете трябва да инвестират общо 16,1 млрд. реала в летищата, които са обслужили една трета от общо 179-те млн. пътници в Бразилия за миналата година и 57% от въздушните товари.

На летището в Сао Паоло, което е най-натовареното в страната, ще трябва да се построи и нов терминал, който да може да обслужва 7 млн. пътници годишно.

Летищата във Виракопос и Бразилия също се нуждаят от нови терминали, както и от по-добри писти и паркинги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
това е грешка и те не малка - инфрастуктурни проекти строени с държавни пари трябва дя си се експлоатират от държавата за нейна печалба!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още