IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрените ипотеки на Острова през януари счупиха двугодишен рекорд

Купувачите на първо жилище искат да хванат последния влак на данъчните облекчения

12:32 | 01.03.12 г.
Одобрените ипотеки на Острова през януари счупиха двугодишен рекорд

Броят на одобрените ипотеки във Великобритания през януари е достигнал рекордно ниво за последните повече от две години, предаде Bloomberg.

Една от основните причини е, че купувачите на първи дом бързат да се възползват от данъчните облекчения, които приключват в края на март.

Кредиторите са отпуснали общо 58 728 заема за покупка на жилище в сравнение с 55 019 през предходния месец, показват данни на британската централна банка. Така януари стана четвъртият пореден месец на повишение и периодът с най-голям скок от юни 2009 г. насам.

На 24 март изтича двугодишното освобождаване от данък върху покупка на имоти за купувачите на първо жилище, струващо по-малко от 250 хил. пануда.

Краят на облекчението за освобождаване от държавен данък върху сделките с имоти, което бе въведно от предишното правителство на Лейбъристите през 2010 г. в опит да се даде тласък на пазара, ще добави около 2 500 паунда към разходите за покупка на дом за много нови купувачи.

Консервативното правителство на сегашния премиер Дейвъд Камерън премахна мярката, като се обоснова, че тя не е била толкова ефективна, колкото се е очаквало.

Нетният размер на ипотеките през януари възлиза на 1,61 млрд. паунда. Нетните потребителски кредити са били за 148 млн. паунда. Потребителите са изплатили дългове по кредитни карти за 3 млн. паунда. Другите заеми, като например овърдрафти и лични заеми, са нараснали със 151 млн. паунда, показват още данните.

Нарастващата безработица и слабото потребителско търсене могат допълнително да понижат търсенето на жилища през идните месеци, предупреждават експерти.

"Въпреки положителната тенденция напоследък активността на жилищния пазар все още е ниска спрямо дългосрочните норми", посочва икономистът от IHS Global Insight в Лондон Хауърд Арчър.

"И въпреки сегашните признаци за подобрение основните икономически показатели все още са далеч от "розови" що се отнася до жилищния пазар, като се имат предвид високата безработица, забавения растеж на заплатите, високите нива на задлъжнялост и несигурните изгледи за бъдещето. Освен това кредитните условия също могат да се затегнат, което още повече ще затрудни достъпа до ипотеки", допълва той.

Арчър прогнозира още, че спадът на цените на жилищата през тази година ще бъде ограничен до 3%, а не до 5%, като нараства вероятността цените изобщо да не паднат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още