IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиниха банки в САЩ в лоша поддръжка на иззети имоти на цветнокожи

Резултатите от проучване показват, че жилищата под възбрана в малцинствените и по-бедните квартали са по-занемарени и не се рекламират

12:45 | 08.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Обвиниха банки в САЩ в лоша поддръжка на иззети имоти на цветнокожи

Банките в САЩ управляват според по-високи стандарти имотите под възбрана, които притежават в богати и населени предимно от бели хора квартали, в сравнение с жилищата в райони с преобладаващо население с по-ниски доходи, показват резултатите от изследване, цитирано от Wall Street Journal.

Докладът на National Fair Housing Alliance е изготвен на базата на наблюдения на над 1 000 имоти под възбрана в Атланта, Балтимор, Далас, Дейтън, Охайо, Маями, Оукланд, Калифорния, Финикс и Вашингтон.

"Този документ е доказателство, че банките, които са отговорни за отпускането на заеми без покритие за цветнокожите общности, с което предизвикаха сегашната криза с възбраните, продължават да ощетяват тези общности, като не поддържат и не рекламират добре техните имотите", заяви Шана Смит, която ръководи организацията.

От алианса се заканиха да заведат съдебни дела срещу две банки, но засега не съобщават имената им.

Наблюденията на групата се базират на огледи на имоти под възбрана за счупени прозорци, боклук, щети, причинени от вода, и неподдържани тревни площи.

От извършените огледи станало ясно, че вероятността от лоша поддръжка е с 42% по-висока за имотите в малцинствени квартали в сравнение с тези, населявани предимно от бели.

Резултатите от проучванията показват, че в Балтимор например 43% от жилищата, иззети от цветнокожи, са били със счупени прозорци в сравнение с 28% от жилищата, иззети от бели.

В Дейтън, щата Охайо, 60% от иззетите имоти на цветнокожи не са имали достатъчно стабилна входна врата при 18% от иззетите имоти на бели.

Във Финикс пък пред 73% от иззетите жилища на цветнокожи не е бил поставен знак, че те са обявени за продажба срещу 31% от иззетите жилища на бели.

В документа обаче е отбелязано, че ипотечната агенция Freddie Mac е предоставила безплатна телефонна линия, на която съседи да съобщават за проблеми с жилища под възбрана в техните квартали. Според доклада имотите под възбрана на агенцията са „добре поддържани и професионално представени на пазара“.

В документа не се споменават имена на кредитни институции, но подобни обвинения са се появявали и преди. Миналата година градските власти в Лос Анджелис, например, заведоха дело срещу Deutsche Bank AG заради разруха на имоти под възбрана в непрестижни квартали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още