IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще настоява за намаляване на ипотечните дългове на домакинствата

Според експертите от фонда по този начин ще се стимулира потреблението, а оттам и растежът на световната икономика

17:37 | 17.04.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
МВФ ще настоява за намаляване на ипотечните дългове на домакинствата

Изминаха няколко години откакто американският жилищен балон се спука и предизвика глобалната криза. Състоянието на пазара на имоти в САЩ и други страни обаче продължава да дърпа надолу световната икономика, пише The Wall Street Journal.

Испания продължава да бъде основен източник на притеснения за финансовите пазари, а домакинствата и банките все още се борят с последствията от имотния балон.

Китайските политици се опитват да охладят жилищния бум, а икономическото възстановяване на САЩ продължава да бъде спъвано от проблемите на жилищния пазар.

Тази седмица предстои среща на финансовите министри на държавите-членки в Международния валутен фонд (МВФ). Очаква се призив към представителите на страните да се предприемат по-агресивни мерки за подпомагането на домакинствата, обременени с дългове по ипотеки.

Според експертите от фонда по този начин ще се стимулира потреблението, а оттам и растежът на световната икономика.

Специално за САЩ МВФ нарежда проблемите на жилищния пазар редом с федералния бюджетен дефицит сред въпросите, на които политиците във Вашингтон трябва да обърнат най-голямо внимание.

Цените на жилищата в САЩ са паднали с 34% от своя връх през 2006 г. и повече от 2 млн. имота са в процедура по налагане на възбрана. Един на всеки четирима собстевници на жилища пък дължи по ипотеката си повече, отколкото струва жилището му.

МВФ нагази дълбоко в политиката, след като подкрепи предложението на американския президент с пари на данъкоплатците да се редуцират дълговете на някои от собствениците на обезценени жилища.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард миналата седмица публично подкрепи идеята за намаляване дълговете по ипотечни кредити в САЩ. "Американските домакинства трябва да бъдат разтоварени малко", каза тя.

Основният пазарен регулатор, както и републиканците, се противопоставиха на идеята. Според опозицията мярката би насърчила некоректни кредитополучатели да не изпълнят задълженията си.

Според резултатите от проучване на МВФ, направено в 25 от развитите световни икономики през последните три десетилетия, жилищните кризи, които са предшествани от големи повишения в задълженията на домакинствата, са по-тежки и с икономически спад, който продължава поне 5 години.

Моделът е „проигран“ по целия свят, посочват от фонда. В края на жилищния бум задлъжнелите домакинства намаляват разходите си, което се отразява на цялото търсене, на заетостта, а оттам – и на доходите.

В заключението на анализа от МВФ посочват, че действията на правителствата могат да намалят последствията от жилищния балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Тепърва ще събират информация и ще правят "уникални" открития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Нали увеличението на кредитите стимулираше потреблението ? Сега твърдят обратното ! Истината е че са пълни *** . Проучванията им върху рецесиите в 20 различни страни този път няма да минат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
И как ше стане на практика това?С чии пари и в чия полза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Американските домакинства трябва да бъдат разтоварени малко", каза тя.Айде бе, само на най-богатите ли трябва да се помогне? Какво може да се каже за фалирали държави като нашите? Дали няма да се вдигне потреблението ако се намалят лихвите по ипотеки тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още