IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече, но по-малки ипотеки теглят българите

Освен по-ниските цени на жилищата, важен фактор за тегленето на по-малки заеми е и желанието за снижаване на риска, се казва в анализ на Кредит Център

15:59 | 19.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повече, но по-малки ипотеки теглят българите

Въпреки подобрените условия по ипотечните кредити в момента потребителите предпочитат да използват минимално външно финансиране за покупка на своите нови имоти. Това сочи анализ на кредитния консултант Кредит Център за ипотечния пазар през март. Според него броят на кредитите отчита ръст за сметка на техния размер.

„Ако през 2008 г. наричахме „малък” ипотечен кредит от 30 хил. евро, то днес суми под 10 хил. евро не са изключение (...), коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията.

„Освен значително по-ниските цени на жилищните имоти, важен фактор за ясната вече тенденция за теглене на по-малки заеми е и желанието за минимизиране на риска”, допълва той.

През март пролетните промоции властваха на пазара, а изборът между офертите става все по-труден, казват от компанията. Сравняването на офертите по ГПР все по-често се изисква от кредитополучателите. Повечето от тях ясно осъзнават, че не лихвата е най-важният параметър на кредита и искат да видят колко ще им струва той с всички съпътстващи разходи.

През март тази година наблюдаваме спад в средния размер на изтеглените кредити в страната – 29 497 евро при 34 860 евро за предходния месец. Причините се крият в нежеланието на клиентите да задлъжняват прекомерно. Съотношението евро – лева запазва тенденцията на все повече заеми в българска валута, каквито са 15% от кредитите, изтеглени през март.

Средният размер на изтеглените ипотеки в столицата е 32 575 евро, което е допълнителен спад спрямо февруари. Понижение се наблюдава и в другите големи градове от страната. Във Варна средният размер на заемите е с около 5000 евро по-нисък спрямо предходния месец. В Бургас средната сума през март е 26 230 евро, а Пловдив е с най-нисък среден размер спрямо другите градове – 20 165.

Най-активните кредитополучатели отново са между 26 и 35 години. Техният процент е нараснал с над 15% спрямо февруари и към момента те представляват над 56% от всички. Намаляват кредитополучателите между 36 и 45 години и през март те представляват малко над 29%. 

Въпреки известния спад през последния месец активността на потребителите до 25 г. запазва сравнително стабилни позиции. През март те представляват близо 8% от всички кредитополучатели. 

За пореден месец най-популярни остават кредитите между 10 и 30 хил. евро – те са над 46% от всички. Тези между 30 и 50 хил. евро заемат втора позиция с 34,5%. Малко над 1% са кредитите над 90 хил. евро.

Най-предпочитаният срок за погасяване остава между 16 и 20 години с дял от около 43%.

Най-предпочитаният процент на финансиране и през март е между 70% и 80% с дял от над 34% от кредитите. Малко над 15% от тях са за финансиране между 80% и 90% от стойността на сделката, което представлява ръст спрямо предходния месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 12 години
Инвестора айде разкарайте го тоя ненормалник.Това ли е факторът на НИ в България?Как пък веднъж не дадохте думата на купувачите те да изкажат мнение.Не разбрахте ли че с такава порнография няма да вдигнете цените.Спрете да се потите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още