IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата спечели делото срещу Баневи за земя в курорта Русалка

Съдът в Добрич призна собствеността на държавата върху имот с площ 182 дка в курорта

16:31 | 19.04.12 г. 3
Държавата спечели делото срещу Баневи за земя в курорта Русалка

Държавата спечели делото срещу Николай и Евгения Баневи за терен с площ 182 дка в землището на каварненското с. Свети Никола.

Съдът в Добрич призна правото на собственост на държавата, представлявана от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), върху имота. Земята е част от 300 дка залесена горска площ от държавния горски фонд, предоставена на ваканционно селище "Русалка", предаде БТА.

Разпоредено е на ответника по делото „Паррус“ ЕООД да предаде на държавата владението върху имота.

Съдът е разгледал допълнителната експертиза за изясняването на собствеността върху имота, която беше назначена в началото на годината по искане на ответниците „Русалка тур“ ООД и „Паррус“ ЕООД, управлявани от семейство Баневи.

Те настояваха, че притежават земята, тъй като тя е записана в счетоводния баланс на „Русалка тур“. На това основание през 2009 г. фирмата е получила нотариални актове за 8 имота, сред които и спорният. В последствие теренът е бил продаден от „Русалка тур“ на „Паррус“.

Според ответниците правото на държавна собственост е било прекратено още през 1991 г., а имотът е бил предаден за стопанисване и управление на държавната фирма „ВС Русалка“, която беше приватизирана от Николай Банев в края на 90-те години.

Заключението на съда обаче е, че държавната фирма "ВС Русалка", не е имала право да управлява и стопанисва имота, а при преобразуването й в еднолично дружество имотът не е бил част от активите й.

Съдът постанови също така, че записването на имота в счетоводния баланс на „Русалка тур“ не е основание за придобиването на терена, а нотариалният акт съставлява невярно удостоверяване на правото на собственост.

Земеделският министър заведе делото срещу Баневи през миналата година. Първоначално държавата искаше да претендира за целия терен с площ 300 дка, но в последствие намали претенциите си.

Решението на съда в Добрич може да бъде обжалвано в двуседмичен срок на по-горна инстанция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Да му се връща бариерата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
vrusev
преди 12 години
Н . Банев , един от най великите гробокопачи на капитализма , всъщност , на всичко , до което може да се докопа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
tonitov
преди 12 години
Тоя копалдак и нагъл крадец и лъжец да се изтупа на телевизора и да ни лъжи нагло, колко е велик и как е спечелил първия си милион.Леле Такава наглост отвратителна може да се чуе само от един кандидат първи макар и на комсомола. Най- големите ***, на най- високи постове, добре, че беше, иначе определено щеше да е "първи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още