IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модерните призрачни градове на Европа

Милиони жилища в Испания и Ирландия стоят необитаеми след края на строителния бум

13:43 | 03.05.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Предградието Сесена, което се намира на около половин час път от Мадрид, трябваше да приюти хиляди млади семейства, желаещи по-спокоен начин на живот.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Предградието Сесена, което се намира на около половин час път от Мадрид, трябваше да приюти хиляди млади семейства, желаещи по-спокоен начин на живот. Снимка: Ройтерс

Сривът на пазара на имоти в Испания и Ирландия осея двете държави с призрачни градчета, които трябваше да са кипящи от живот предградия, пълни с млади хора.

Съвременните изоставени и необитаеми жилищни комплекси вече са обичаен пейзаж за Ирландия и Испания. Те стърчат като изоставени снаряди и бавно се разпадат, пише CNBC.

След края на строителния бум в Испания непродадени останаха повече от 1,5 млн. жилища. Това обаче не включва строителните проекти, които просто не бяха довършени заради кризата.

Редица банки в страната се задействаха и досущ като амбициозни агенти по недвижими имоти започнаха оспорвана надпревара за привличане на купувачи. Финансовите институции предлагат жилища с отстъпки, достигащи понякога 60%, и при преференциални ипотечни условия.

В Ирландия имотите-призраци също са стотици хиляди. Цените на жилищата продължават да падат, а безработицата в страната да расте, което означава, че още дълго време тези жилища едва ли ще намерят своя собственик.

Лудостта в Испания продължава

Много строителни компании в Испания са оптимистично настроени за бъдещето и продължават да строят, пише Bloomberg.

Много предприемачи продължават да отхвърлят опасенията за свръхстроителство и твърдят, че причината за липсата на купувачи е финансовата криза, но когато тя свърши, интересът ще се възобнови и натрупаните запаси от жилища ще бъдат погълнати.

Възстановяването на икономиката обаче може да отнеме десетилетия, предупреждават специалисти.

Ирландия е на пътя на възстановяването?

Разликата между Ирландия и Испания е, че Дъблин реагира скоростно на срива в сектора на имотите, след като строителството буквално спря през 2008 г.

През 2009 г. беше създадена Националната агенция за управление на активи (NAMA), която действа като "лоша банка". Агенцията търси инвеститори за проблемните активи, а тези, които са годни за обитаване, се отдават под наем, за да генерират някакви приходи.

Вижте в галерията кои са призрачните градчета на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
Примери от Ирландия и Испания .... само!Хайде, дайте примери и от Германия .... там не се допусна "БаЛОН" при НИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
Ирландия на пътя на възстановяването?! Дрън-дрън ! Това са приказки на отговорни лица от ЕЦБ и германци - само на тях им се привижда възстановяване някъде в Европа след наложени бюджетни рестрикции....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
цитат : Иска ми се повече хора, които са стигнали до подобни истини да ги споделят и с останалите при всеки удобен случай.--------------------------не помага ;)нищо не се дава насила - насила само се взема ;)всеки трябва да си купи опита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Абсолютно съгласен съм с теб.Изказах се саркастично умишлено.Иска ми се повече хора, които са стигнали до подобни истини да ги споделят и с останалите при всеки удобен случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
Цитат : Овчият синдром се проявявал и при хората с висше образование, дори и да е само заради алчност.--------------овчият синдром се проявява при всички-защо смяташ,че хората с висше са по-различни!--------смесваш понятията: образование,интелект,възпитание НЕ означава Култура (тя е здравна,правна и инвестиционна) и се Купува но не във ВУЗ а на три места:в операционната (ако не си ходил на профилактични прегледи преди това)в съдебната зала (ако не си ходил при адвокат преди това)в пазарна среда (ако си прочел много книги на финансови гении и оракули) и си повярвал,че някой ще ти даде ноу/хау без пари - -----------овчият синдром е универсално средство за управление на населението - двупосочен е!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 12 години
Ето един ярък пример в историята, който много добре илюстрира какво се получава когато хората почват да не различават предприемачеството и здравия разум от далаверата и моментното състояние.Овчият синдром се проявявал и при хората с висше образование, дори и да е само заради алчност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още