IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие закона за конфискацията на незаконно придобитото имущество

Проверката за незаконно имущество ще се прави 15 години назад при несъответствие от над 250 хил. лв. между стойността на имуществото и доходите

08:23 | 04.05.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Парламентът прие закона за конфискацията на незаконно придобитото имущество

Късно снощи парламентът прие окончателно закона за конфискацията на незаконно придобито имущество в присъствието на премиера Бойко Борисов и вицепремиера и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и въпреки острите критики на опозицията, предаде БТА.

След няколко среднощни заседания депутатите в крайна сметка приеха проверката за конфискация да се прави 15 години назад при несъответствие от над 250 хил. лева между стойността на имуществото и доходите на проверявания.

Гражданите обаче може и да не разберат, че са проверявани за незаконно придобито имущество в продължение на година и половина. Проверка може да започне след повдигнато обвинение или влязъл в сила акт за административно нарушение за облаги на стойност над 150 хил. лева без лицето да бъде уведомявано за това.

Проверка за установяване на незаконно придобито имущество ще се прави и в случаите, в които лицето не е привлечено като обвиняем за престъпление след отказ да бъде образувано наказателно производство или в случаите, в които наказателното производство е прекратено.

Проверката за престъпно имущество ще може да продължи и в случай на смърт на проверяваното лице. Ще може да се конфискува и незаконно придобито имущество, което е било прехвърлено на трети лица.

Проверки няма да бъдат образувани по анонимни сигнали. Прокуратурата и МВР обаче не са задължени да представят подробно мотивите си за образуването на проверка и няма да обясняват съмненията си в законността на дадено имущество.

Проверяваните лица, в срок от 1 месец след налагането на запор върху имуществото им от съда, ще могат да предоставят доказателства за невинността си пред комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, предвиждат текстовете.

В двуседмичен срок проверяваните ще трябва да подадат декларация за притежаваните от тях имоти, извършени сделки, натрупани задължения, както и налични средства.

Лицата, които са претърпели вреди от незаконосъобразна проверка, ще могат да съдят държавата и да търсят обезщетение.

Два месеца след влизането в сила на закона ще бъдат назначени и членовете на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Тя ще води регистър на проверяваните и на запорираното имущество.

Комисията обаче ще може да сключва споразумения с проверяваните от нея лица. В такъв случай ще се отнема не по-малко от 75% от имуществото или паричната му равностойност, предвижда законът.

Комисията ще има право да поиска от съда и разкриване на банковата и търговската тайна.

Създава се Междуведомствен съвет за управление на отнетото имущество, реши парламентът. Той ще предлага на Министерския съвет да предостави за управление на бюджетни организации и общини отнетото имущество или да възложи продажбата му. 

Съветът ще се състои от заместник-министри, определени от министъра на правосъдието, министъра на финансите, министъра на икономиката, енергетиката и туризма, министъра на труда и социалната политика и министъра на регионалното развитие и благоустройството. Председател на съвета ще е заместник-министърът на финансите. 

Опозицията се закани да атакува текстове от приетия закон в Конституционния съд. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 12 години
Не си прав... Тук няма значение дали си ги пазиш или не... Най-просто казано този закон противоречи на друг! Аз лично си пазя всички данъчни декларазии откакто подавам такива, но много мои приятели не го правят. На един познат пък му се запали офиса и изгоря всичко... Има нещо гнило в тия 15 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
Ами който иска да няма проблем със закона и няма какво да крие да не си унищожава данъчната документация на всяка 5-та година.А освен оригиналите обикновено има много копия из различни лица и институции по веригата на трудово правните отношения, стига фирмата да не е била част от "сивия сектор".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Мажоритаря
преди 12 години
На мен ми е интересно как така ще те проверяват 15 години назад, като давността на данъчната документация е 5 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
няма как да конфискуват нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Аз приветствам закона! Сега да видим как ще се прилага което е по важното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
amanotumnici
преди 12 години
Ако на Цецо Шестака не му вземат апартаментите, значи това е поредното представление на цирка ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още