IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето на депутатите не стигна да гласуват конфискацията на незаконно имущество

За четири часа бяха приети само името на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, и чл. 1 от текстовете

17:32 | 25.04.12 г.
Времето на депутатите не стигна да гласуват конфискацията на незаконно имущество

Пленарното заседание стигна на депутатите, за да дебатират и приемат само името на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, и чл. 1 от текстовете.

Дебатите по законопроекта ще продължат на утрешното заседание на парламента.

Законопроектът е подготвен от депутати от ГЕРБ и министърът на правосъдието Диана Ковачева. Той предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство.

В закона е записано, че проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето ще започва само при повдигане на обвинение. Тя ще се прави за 10 години назад при разлика от минимум 250 хил. лв. между притежаваното имущество и доходите.

Споровете между опозицията и управляващите днес се въртяха около това кой и как ще доказва незаконното имущество, след като с този проектозакон се закрива специално създадената комисия за конфискация.

От опозицията твърдят, че законът е „правна каша“ и противоречи на европейските регламенти. Остават и опасенията, че разпоредбите му ще се прилагат срещу политически опоненти.

Правосъдният министър Диана Ковачева каза, че концепцията на закона е съобразена с европейските стандарти и отговаря на очакванията на Европейската комисия към България.

Това е втори опит за приемането на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Миналата година депутатите отхвърлиха първия законопроект, подготвен от бившия правосъден министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова.

Един от мотивите срещу законопроекта тогава беше именно вероятността от прилагането му срещу политически опоненти.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още