IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва приемът на заявления за саниране с европари

Средствата за саниране по програмата на регионалното министерство ще стигнат за обновяването на около 200 сгради с около 6 хил. жилища в тях

07:50 | 02.07.12 г. 2
Започва приемът на заявления за саниране с европари

От днес проектните мениджъри в шестте региона за планиране на България започват прием на заявления от сдружения на собствениците за саниране на блокове с европейски пари.

Общият финансов ресурс на програмата са саниране на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е 63 млн. лева, като от тях 50 млн. лева са предвидени за безвъзмездната финансова помощ, която ще получават домакинствата.

С останалите 13 млн. лева беше подготвен Фонд за жилищно обновяване, по линия на който ще се отпускат нисколихвени кредити на собствениците, които не могат да осигурят съучастието си при заплащането на ремонтните работи.

От строителното министерство изчисляват, че средствата ще стигнат за цялостното обновяване на около 200 блока с около 6 хил. жилища в тях, проектирани до 26 април 1999 г. без значение от вида строителство.

Надеждите на министерството са програмата да бъде изпълнена успешно, така че България да може през новия програмен период да договори по-голям финансов ресурс за обновяването на жилищния фонд.

Право да кандидатстват за европейски пари за саниране имат сдружения на собствениците на жилища в сгради на поне 3 етажа и най-малко 6 апартамента в тях.

Сдруженията трябва да подадат заявление при проектния мениджър за съответния регион. В Североизточния и Северозападния регион ролята на проектни мениджъри временно ще се изпълнява от служебни координатори.

Ако заявлението за интерес на собствениците бъде одобрено, следва оглед на сградата, който трябва да бъде извършен от фирмите, които бяха избрани да направят конструктивното обследване на блоковете, с помощта на проектните мениджъри и общината.

Огледът има за цел да установи дали сградата, която собствениците искат да санират, е конструктивно устойчива. Ако сградата не е конструктивно устойчива, собствениците трябва да я укрепят преди да продължат участието си в програмата за саниране. Ако обаче докладът е положителен, следващата стъпка е изготвянето на ориентировъчен бюджет за санирането, както и да се изясни какви ще бъдат разходите на всяко домакинство.

Заявлението за финансиране и сключването на споразумение между регионалното министерство и сдружението на собствениците се прави след приключването на конструктивното обследване.

Сградите ще подлежат и на енергиен одит, който ще даде предписания на собствениците за подобряването на енергийната ефективност на техните жилища.

Собствениците на жилища в сградите, които бъдат одобрени за саниране с европейски пари, ще получат безвъзмездна финансова помощ в размер на 50% от разходите за проектирането, самите строителни работи, надзора и таксата за въвеждането на сградата в експлоатация след приключването на ремонта.

Разходите по техническото и енергийното обследване, както и изготвянето на техническия паспорт ще се покриват изцяло с европейските средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Сметката е малко по-различна. Около 1 500 лв струва санирането на двустаен апартамент с фирма без участие в еврофондове. За да получи някой тези 50% от разходите, трябва да направи проект, да вземе нагласена фирма от управляващите, която си е начислила разходи, все едно ще ви санира сградата с платина, итн. ... Грубата сметка показва, че това на един двустаен апартамент ще струва около 10 000 лв. Ако всичко мине по план, на домакинство ще бъдат възстановени 5 000 лв, а останалите 5 000 лв ще трябва да се бръкне всеки сам. Тези пари са невероятно много, защото минават през много фирми, фирми, които бъркат в кацата с мед. Разбира се, интерес в момента няма, защото едно домакинство може само да си санира за 1 500 лв. В такъв случай, за да лапнат по-бързо фирмите, вероятно ще се промени закон, така че хората да не могат лесно да си санират сградата, като заобиколят "онези" бого или бойко избрани фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 11 години
И Баба знае кой живее в панелка и какъв му е халът в настоящия момент. Гарнирано с висока безработица, ниски заплати и кредитни проблеми, трудно можем да си представим как се вадят от "съквартирантите" едновременно, дружно - като един, макар и неголямата сума от по едно 1000 - 1500 лв. Остава да видим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още