IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непублични фондове за имоти все още доминират на инвестиционния пазар по света

Инвеститорите се стремят да повишат контрола и прозрачността при инвестициите

10:55 | 09.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Непублични фондове за имоти все още доминират на инвестиционния пазар по света

Институционалните инвеститори в имоти, които през последните години се стремят да повишат контрола си върху инвестициите, се очаква да започнат да се насочват все по-често към специални избрани инвестиционни стратегии като смесени дружества и други отделни инвестиции. Това сочат резултатите от проучване на Европейската асоциация на инвеститорите в непублични компании за имоти (INREV)

Въпреки това непубличните фондове за имоти са все още основният избор на инвеститорите.

Според анкета на INREV, проведена сред 122 фонд мениджъри с общ обем на управляваните активи от 1,26 трлн. евро, тези специализирани инвестиционни стратегии представляват малко над една пета от общия обем на активите. Заедно с инвестициите, предприемани съвместно с партньори под формата на смесени дружества, тази категория представлява 23,5% от общото.

За сравнение инвестициите в непублични фондове за имоти в момента представляват 56,3%, а инвестициите в ценни книжа, свързани с пазара на имоти – 7,8%. В категория „други“, в която попадат основно публични фондове за имоти, са 9,8%.

Въпреки това директорът Проучвания на INREV Капсър Хесп казва, че не смята, че промяната ще бъде толкова бърза и мащабна.

„Нелистнатите фондове за имоти все още са много голям бизнес“, казва той. „Не смятам, че това ще се промени толкова бързо. Смесените дружества и отделните инвестициионни сделки са често по-малко прозрачни от пазарна гледна точка.“

По-рано тази година от INREV обявиха, че близо 40% от инвеститорите смятат да повишат инвестициите си в смесени дружества. Този дял обаче представлява спад в сравнение с 67% от инвеститорите с подобни намерения предходната година.

Също така проучването установи, че Blackstone Group е най-големият фонд мениджър на фондове за директни инвестиции в имоти в света с обща стойност от 52,7 млрд. евро, всички от които са инвестирани във фондове за имоти. Сред другите големи мениджъри са Morgan Stanley и CBRE Global Investors.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още