IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на жилища в историческите сгради на Берлин се нажежава

Предлагането е ограничено, тъй като са малко старите сгради, оцелели след Втората световна война

12:19 | 24.08.12 г.
Търсенето на жилища в историческите сгради на Берлин се нажежава

В Берлин има много апартаменти, но търсенето изглежда се съсредоточава сред жилищата в сгради, построени преди Втората световна война, пише The New York Times.

Предлагането на подобни жилища обаче, с техните високи тавани и огромни прозорци, е ограничено поради простата причина, че много малка част от тези сгради са се запазили след войната.

Данни на консултантската компания Winters & Hirsch в Берлин показват, че 27,2% от блоковете в града са построени преди 1918 г. "Тези сгради имат много повече очарование от новите", твърди управляващият директор на компанията Филип Таберт.

Това очарование обаче си има цена. Старите апартаменти се продават средно по 155 хил. евро, или за 1 810 евро/кв. м. За сравнение апартаментите, построени между 1970 г. и 1990 г., струват средно по 1 490 евро/кв. м, а тези, изградени между 1949 г. и 1969 г. - по 1 255 евро/кв. м.

Експертите обаче предупреждават, че историческите имоти са по-скъпи за поддръжка. Много от тях попадат под т. нар. закони за обща защита - програма, която задължава общината и гражданите на даден квартал с исторически характер да се опитват да запазят неговия дух.

В тези райони например собствениците на апартаменти трябва да получат разрешение, ако решат да си сменят прозорците, за да се запази историческата фасада на сградата.

Според Щефен Рийдел от консултантската компания Eza! много от по-старите сгради са с лоша циркулация на въздуха, което с времето може да създаде проблеми с мухъла. Освен това е възможно и да не са добре изолирани.

Трябва да се обърне внимание и на местните закони, според които държавата трябва да стане климатично неутрална, т.е. да не произвежда никакво замърсяване или парникови газове до 2050 г. Мерките в тази насока все още не се изпълняват, затова много собствтеници не са привели апартаментите си в съответствие дори със сегашните изисквания за сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още