IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Великобритания готвят схема за сделки с жилища "пенсия срещу имот"

Предлага се спестяванията за пенсия на родителите да могат да се ползват като гаранция при отпускането на ипотечен кредит на децата им

11:56 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Във Великобритания готвят схема за сделки с жилища "пенсия срещу имот"

Във Великобритания родителите много скоро могат да имат още една възможност да помогнат на децата им при покупката на жилище, пише FT.

На Острова се обмисля спестяванията за пенсия да могат да се ползват като гаранция при отпускането на ипотечен кредит на преките наследници. Засега обаче схемата, станала известна като „пенсия срещу имот“, намира смесен прием, отбелязва изданието.

Предложението родителите да използват пенсионните си спестявания като гаранция, за да подпомогнат децата си при закупуване на първо жилище беше направено още миналата седмица от либералдемократите, като партията настоява схемата да започне да действа от април догодина.

Експерти от центъра за икономически и бизнес проучвания към HSBC са установили, че през 2011 г. около 19% от купувачите на първи дом са осъществили сделките с помощта на техните родители в сравнение с 13% през 2008 г. и тенденцията е те да се увеличават.

Само в периода 2008-2011 г. „банката на мама и татко“ е финансирала сделките за първия дом на около 100 хил. купувачи на жилища, тъй като отпускането на банков кредит за сделки с имоти стана по-трудно заради кризата.

Купувачите на първи дом обикновено се затрудняват със събирането на парите, необходими за първоначалната вноска, тъй като много британски банки увеличиха процента на самоучастие. В тази връзка все повече родители на Острова започнаха да дават част от нужните средства на децата си.

Все повече банки обаче изискват документ, с който да се окаже, че „подаръкът“ е направен законно. Обикновено кредиторите искат нотариално заверено писмо от родителите, в което те да посочат, че нямат никакви претенции към бъдещия дом на техния наследник.

Във Великобритания родители и вече порасналите им деца също така теглят общи ипотеки, при които се вземат предвид сумарните им доходи. Популярна схема е родителите да станат гаранти на децата си или да заложат пред банката-кредитор собственото си жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още