IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерата на късите продажби на жилища в САЩ може би е към своя край

Ако Вашингтон не удължи данъчните облекчения от 2007 г., късите продажби няма да са атрактивен вариант за излизане от дълга

09:20 | 03.10.12 г.
Ерата на късите продажби на жилища в САЩ може би е към своя край

Докато кредиторите в САЩ преглеждат купища от документи за над 5 млн. ипотеки със забавени плащания, късите продажби се превръщат във все по-популярен начин за спасение, пише CNBC.

При този тип продажби банката позволява дадено жилище да бъде реализирано на пазара на цена, по-ниска от стойността на ипотеката. Банката поема загубата, но загубата като цяло е по-малка от по-скъпия процес по налагането на възбрана.

Правителството напоследък се опитва да накара ипотечните агенции Fannie Mae и Freddie Mac да увеличат късите продажби чрез финансови стимули, а банките опростяват процеса. Късите продажби набраха такава скорост, че на практика те надминаха продажбите на имоти под възбрана миналата пролет, сочат данни на LPS Applied Analytics. Целият този напредък обаче може да приключи внезапно.

Късата продажба реално представлява опростяване на дълг, което подлежи на данъчно облагане. За да помогне на огромния брой изпаднали във финансови затруднения кредитополучатели и да засили късите продажби, през 2007 г. Конгресът на САЩ прие закон за опрощаване на ипотечните дългове и отмяна на задълженията. По силата му опрощаването на задължения, възникнало като част от къса продажба или намаляване на главницата по ипотечен кредит, вече не подлежи на данъчно облагане.

Този закон е част от много данъчни облекчения от ерата на Джордж Буш, които изтичат в края на тази година. Ако срокът им не бъде удължен, късите продажби ще спрат, а подобна съдба може да сполети и промените по ипотечните заеми, включващи намаляване на главницата.

Късите продажби и съкращаването на главницата са в основата на споразумението за 25 млрд. долара, сключено по-рано тази година между най-големите кредитори в САЩ и държавните прокурори.

Към края на август изменения на главницата са били предложени и започнати за около 28 000 собственици на жилища, като общата евентуално опростена сума възлиза на близо 3 млрд. долара.

Банките са одобрили потребителски облекчения за 10,6 млрд. долара, включително къси продажби. През първата половина на тази година са извършени над 250 000 къси продажби, показват данни на RealtyTrac.

Според запознати вероятността конгресът да удължи данъчните облекчения е 60:40.

"Борбата за приемането на предложението тази есен ще е тежка и вероятно ще се води като част от един по-широк дебат за данъците, дефицитите и финансите като цяло. Смятаме обаче, че данъчните облекчения са в помощ на затруднените длъжници, тъй като облагането с данъци на опростен дълг би могло да е още един удар за семействата, които така или иначе са в тежко финансово състояние", твърди Дейвид Стивънс, президент и главен изпълнителен диркетор на Асоциацията на ипотечните банкери.

На фона на сериозната несигурност около съдбата на данъчните облекчения някои експерти прогнозират скок на късите продажби тази есен. И длъжниците, и банките могат да се втурнат да продават имоти преди да изтекат мерките, което би могло да подпомогне продажбите като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още