IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавя се инвестиционната активност на основните пазари на имоти в ЦИЕ

Очаква се последните три месеца на годината да са силен период за пазарите в региона, но рекордните обеми от края на 2011 г. няма да бъдат достигнати

10:33 | 05.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Забавя се инвестиционната активност на основните пазари на имоти в ЦИЕ

Инвестиционната активност на основните пазари на имоти в Централна и Източна Европа – Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния, се е увеличила незначително през третото тримесечие, посочва се в доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.

Инвестициите в сектора за периода юли-септември са били само 532 млн. евро, което е значително по-малко в сравнение с обемите, отчетени в предходни години.

В сравнение с инвестициите от второто тримесечие обаче има известен напредък. Изданието припомня, че според данните на компанията в периода април-юни обемът на инвестициите на основните централно- и източноевропейски пазари на имоти беше 435 млн. евро.

От началото на годината петте държави са привлекли 1,9 млрд. евро инвестиции в имоти, което е близо 41% от обемите, отчетени за същия период на миналата година (4,66 млрд. евро), изчисляват експертите.

Чарлз Тейлър, партньор в Cushman & Wakefield, коментира, че данните за третото тримесечие са разочароващи и се дължат на по-малкия брой сделки, както и проточването на времето за реализиране на една сделка.

„Основната тенденция обаче е положителна, като най-вече това важи за Полша и Чехия, където търсенето на инвеститорите е стабилно“, допълни той.

Тейлър посочва, че на основните пазари в Централна и Източна Европа има изключително много сделки в развитие, което предполага, че последните три месеца на годината ще бъдат силен период за пазара на имоти в региона.

Все пак експертите не очакват последното тримесечие на годината да подобри рекордния обем инвестиции, който беше отчетен в последните три месеца на миналата година. Очаква се обемът на инвестициите в сектора в региона да достигне 3,5 млрд. евро от октомври до края на декември, докато по същото време на миналата година бяха регистрирани 6,1 млрд. евро.

Според консултантската компания Полша е лидер по привлечени инвестиции в сектора на имотите в региона, като от началото на годината досега обемът на вложенията достига 1,15 млрд. евро. Следва я Чехия с 452 млн. евро.

Предпочитанията на инвеститорите са се изместили от офисите към търговските площи, посочват още експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още