IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обемът на сделките с бизнес имоти в Европа се е понижил с над 19% за полугодието

Заради несигурността около бъдещето на еврозоната инвеститорите концентрират дейността си на основните европейски пазари

09:15 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Обемът на сделките с бизнес имоти в Европа се е понижил с над 19% за полугодието

Обемът на транзакциите за бизнес имоти в Европа се е понижил с 19,4% през първото полугодие спрямо същия период на миналата година до 48,6 млрд. евро, показват изчисления на консултантската компания Knight Frank.

Според експертите основната причина за отчетеното свиване е несигурността около бъдещето на еврозоната, както и слабите икономически перспективи, пише онлайн изданието Property Investor Europe.

От компанията уточняват, че намаляването на обема на сделките с бизнес имоти е глобална тенденция, но в Европа са отчетени най-резките спадове.

“Инвеститорите са загрижени заради възможността еврозоната да се разпадне и това си личи най-вече от резкия спад на активността в сектора на бизнес имотите на периферните пазари”, коментира Дарън Иейтс, партньор в екипа на компанията за пазарни проучвания.

“Все пак имотите продължават да предлагат по-добра доходност в сравнение с облигациите, затова предпочитани инвестиционни дестинации остават по-ефективните и стабилни икономики както в еврозоната, така и извън нея”, допълва той.

Наскоро специалистите установиха, че Германия и Скандинавските страни са привлекли най-сериозен инвеститорски интерес, докато инвестициите във Великобритания и Франция са били съсредоточени в столиците на двете държави.

Подновява се и инвестиционният интерес към Ирландия, но тя е изключение за периферията на еврозоната. Активността в Италия, Испания, Португалия и Гърция рязко намалява.

През първото шестмесечие цените на бизнес имотите са останали стабилни като цяло, а доходността от второстепенните активи е продължила да върви бавно нагоре, изостряйки апетита на склонните на по-голям риск инвеститори.

Темповете на отдаване под наем на площите обаче са се забавили през първото полугодие. Изключение от тенденцията са пазарите в Германия и Централна и Източна Европа.

Подкрепа на наемните нива на първокласните площи оказва ограниченият им обем на пазарите.

От компанията очакват очертаните тенденции да се задържат до края на годината, като ще продължи да се увеличава интересът към първокласните активи на основните пазари на бизнес имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още