IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите на имоти от Запада търсят нови пазари

Развиващите се пазари са все по-популярни сред чуждестранните купувачи на имоти

11:00 | 09.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Луксозна къща в Джакарта, която се продава за 9,93 млн. щатски долара. <em>Снимка: Knight Frank</em></p>

Луксозна къща в Джакарта, която се продава за 9,93 млн. щатски долара. Снимка: Knight Frank

Все по-голяма част от купувачите на глобалния пазар на имоти започват да проучват и да инвестират в алтернативни „горещи“ дестинации в Азия, Африка и Близкия Изток, сочат няколко проучвания.

Въпреки че установените западни пазари в Европа и САЩ продължават да привличат голям интерес сред международните инвеститори, расте и броят на тези, които гледат към развиващите се пазари, за да се възползват от ръста на пазара на имоти в тези нови дестинации.

Докато пазари като британският може да преминават през период на стагнация, то алтернативни локации като Кения например отчитат значителни ръстове, в някои случаи от над 24%. 

Според Глобалния индекс на първокласните имоти на Knight Frank за първото тримесечие на годината кенийската столица Найроби е отчела ръст от 24,2% в цените на имотите, с което оглавява класацията на най-бързо растящите пазари.

На второ място е Джакарта с годишен ръст от 14,3%, следвана от Маями с 13,9% и Лондон с 11,3%. Британската столица е един от малкото западноевропейски пазари на върха на класацията, след като избегна забавянето, обхванало останалата част от Великобритания. 

В топ 10 са също Москва, Пекин, Кейп Таун и Дубай. Сингапур, който се нарежда на 14-о място, пострада от новия гербов налог от 10% за чуждестранни купувачи, който бе въведен през декември 2011 г. Въпреки пониженото търсене обаче цените не са поддали, коментира Никълъс Холт, директор Проучвания за Азиатско-тихоокеанския регион в Knight Frank.

„Цените не само се задържаха, но всъщност отчетоха лек ръст в най-горния сегмент на сингапурския пазар през първото тримесечие на 2012 г.“, коментира той.

„Това се дължеше не само на сравнително стабилното вътрешно търсене, но също на заможни китайски, индонезийски и индийски купувачи, които продължиха да купуват на този сегмент, необезпокоявани от новия данък.“

Наред с това в отделно проучване The Move Channel отрежда лидерско място на Малта, Турция и Бразилия като най-предпочитани дестинации за инвестиция в имот, специално за британските купувачи.

Според компанията търсенето за традиционните дестинации се е понижило, като Испания и САЩ отчитат съответно с 1,77% и 3,22% по-малко запитвания в сравнение с предходното проучване. Единствените сред традиционните фаворити с ръст в запитванията са Франция и Бразилия, тъй като инвеститорите търсят по-устойчиви пазари на имоти в условията на несигурен икономически климат.

Ефектът от глобалната финансова криза се вижда в дългосрочните показатели от класацията на компанията. През последните шест месеца Бразилия трайно отстрани Италия като фаворит за покупка на имот, формирайки новия Топ 5, заедно с Испания, САЩ, Франция, Португалия.

Топ 10 на най-предпочитаните пазари на луксозни имоти, Q1

 

  Град Регион Ръст,%
1 Найроби Африка 24.2
2 Джакарта Азия 14.3
3 Маями Северна Америка 13.9
4 Лондон Европа 11.3
5 Манхатън Северна Америка 9.2
6 Москва Европа 5.7
7 Цюрих Европа 3
8 Пекин Азия 2.9
9 Кейп Таун Африка 2.9
10 Дубай Близкия Изток 0.3

Източник: Knight Frank

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още