IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на луксозните жилища в Лондон през май с най-бавен ръст от 9 месеца

Вероятно повишението на гербовия налог върху сделките с луксозни имоти е оказало влияние върху цените на първокласните жилища

20:38 | 06.06.12 г.
Цените на луксозните жилища в Лондон през май с най-бавен ръст от 9 месеца

През май цените на луксозните жилища в центъра на Лондон са нараснали с най-бавен темп от девет месеца, след като правителството увеличи гербовия налог върху сделките  на стойност над 2 млн. паунда.

Това съобщи компанията за недвижими имоти Knight Frank, цитирана от Bloomberg.

Цените на къщите и апартаментите, струващи средно 3,7 млн. паунда, са се увеличили с 10,7% през май на годишна база. Това е най-слабото повишение от август 2011 г.

Спрямо април е отчетено увеличение на цените от 0,7%, като то се дължи основно на активността на купувачите от континентална Европа.

На фона на оскъдното предлагане цените на луксозните имоти в британската столица са скочили с около 12% от пика на пазара през 2008 г., включително с 4,7% през тази година.

През март правителството в Лондон повиши гербовия налог върху сделките с имоти на стойност над 2 млн. паунда от 5% на 7%.

Дълговата криза в Европа кара инвеститори от чужбина да купуват имоти в Лондон, за да защитят парите си, тъй като британската столица се счита за инвестиционно убежище.

"В момента сме свидетели на значително засилване на интереса от страна на купувачи от Франция, Италия, Испания и дори Германия", посочват от Knight Frank.

През 2011 г. около 60% от всички сделки с жилища в най-скъпите квартали на Лондон са били осъществени от чуждестранни купувачи, сочат данни на британската компания Development Securities. В резултат на това повече от половината от обитателите на Кенсигнтън, Челси и Уестминстър не са британци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още