IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще проработи ли новият гербов налог при сделките с луксозни жилища на Острова

Експерти смятат, че по-високият данък няма да охлади апетита на богаташите за луксозни имоти, но ще доведе до нови и изкусни схеми за отбягването му

12:47 | 23.03.12 г.
Ще проработи ли новият гербов налог при сделките с луксозни жилища на Острова

Из цяла Великобритания отекнаха одобрителни възгласи, след като по-рано тази седмица министърът на финансите обяви повишение на гербовия налог при сделки с жилища на стойност над 2 млн. паунда от 5 на 7%, предаде вестник Guardian.

В този ценови диапазон миналата година са продадени 1 620 имота. Според резултатите от изследване на Savills 73% от тези продажби са в Лондон (най-вече в Уестминстър, Кенсингтън и Челси).

Агенти на недвижими имоти от столицата пък твърдят, че между 55 и 80% от сделките с първокласни имоти (имоти с цена между 1 млн. и 50 млн. паунда) се извършват от чуждестраннни купувачи.

Така че повишението, поне от гледна точка на бюджета, изглежда като престъпление без жертви. Едва ли мнозина британци ще страдат, че милиардери ще трябва да внасят по още 100 хил. паунда в британската хазна всеки път, когато си купят мезонет за 5 млн. паунда.

И все пак, не всички са доволни.

"Великобритания вече има най-високите данъци върху имотите в света като дял от БВП, като най-големият товар се понася от горния сегмент на пазара", коментира Никълъс Лийминг от онлайн компанията за имоти Zoopla.co.uk. "Въвеждането на този наказателен 7-процентов гербов налог е неправилно", допълва той.

Увеличението на данъка би могло да накара чуждестранните купувачи да потърсят други места, където да инвестират, допълва Питър Ролинг, главен изпълнителен директор на агенцията Marsh and Parsons.

Други експерти пък са на мнение, че по-високият налог ще е по-скоро неудобство, отколкото сериозен отблъскващ фактор за богатите купувачи.

"Съмнявам се, че 7% гербов налог ще накара един сериозен купувач да се откаже", твърди Джеймс Уайът, управляващ директор на агенцията за недвижими имоти Barton Wyatt.

И действително опитът от последните години показва, че купувачите от чужбина не се отказват. "Цените на пазара на луксозни имоти в Лондон скочиха с 42% от 2009 г., така че смятаме, че той ще поеме и повишението на гербовия налог", посочва Лиъм Бейли от Knight Frank.

"По-високият данък може да увеличи стимулите да се подобряват съществуващи имоти, вместо да се купуват нови. Освен това богатите купувачи могат да решат да си спесят 59 хил.  паунда за гербов налог, като си купят къща за 1,9 млн. паунда в провинцията вместо имот за 2,2 млн. паунда в Лондон", допълва той.

Реновациите на съществуващи имоти обаче вече не са освободени от ДДС, който на Острова  е 20%. Тази промяна ще засегне и много не чак толкова заможни собственици.

Освен това финансовото министерство въведе и 15% гербов налог за сделките чрез офшорни компании. Тази идея беше възприета положително като цяло, но изпълнението й ще е трудно.

"Въпреки всички опити да се ограничи избягването на гербовия налог, тази мярка ще създаде още по-голям стимул за адвокатите да измислят нови и напълно законни схеми за избягване на данъци", посочи Лусиън Кук от Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още