IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в еврозоната засегна наемите и доходността при бизнес имотите

Средното ниво на първокласните офис наеми в Европа бележи спад за първи път от над 2 години, сочи доклад

19:25 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Задълбочаването на кризата в еврозоната изигра негативна роля върху нивата на наемите и доходността от първокласните бизнес имоти на някои пазари в Европа, сочи ново проучване.

Въпреки че стойностите останаха стабилни на повечето от пазарите в Европа, част от тях бяха засегнати от проблемите с държавния дълг на Стария континент, сочи  най-новият доклад за водещите пазарни индикатори на Knight Frank. 

Среднопретегленото ниво на европейските първокласни офиси, изчислено от компанията на базата на водещите столични градове, включени в проучването, се понижи за първи път от повече от две години, отбелязвайки спад от 0,5% за трите месеца до юни.

Наемите се понижиха в Брюксел (-6,8%), Барселона (-5,9%), Милано (-1%)  и Дъблин (-0,6%).

На останалите пазари наемите останаха като цяло стабилни, което показва, че наемният ръст, засвидетелстван през последните няколко години, се е успокоил. Въпреки че миналата година ръстът на пазари като Париж, Варшава, Стокхолм и Москва бе скромен, то тази година той въобще липсва, което накара наематели и наемодатели да заемат изчаквателна позиция, за да видят как ще се развият събитията в еврозоната.

На инвестиционния пазар среднопретегленото ниво на доходността в офис сегмента отчете лек ръст за второ поредно тримесечие, като се покачи с 4 базисни пункта до 5,62%.

Доверието на инвестиционния пазар изглежда, че отслабва, което дава повод да допуснем, че може да се очаква по-мащабна корекция през следващите тримесечия. Този факт бе доказан и от понижените инвестиционни обеми от началото на годината. Особено в южна Европа.

По думите на Матю Колбърн, старши анализатор от Knight Frank, пазарът може да достига повратна точка, в която наемният сентимент поема низходящ тренд, което може да доведе до наемни спадове на още повече пазари до края на годината.

Въпреки слабия интерес към второстепенните активи първокласният сегмент все още се радва на силен интерес от страна на свръхбогати частни инвеститори, държавни фондове и институционални инвеститори от Близкия Изток и Азия. В резултат на това доходността на имотите в най-горния сегмент в Европа остава стабилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още