IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как 1 млн. лири носеха печалба от 407 лири на ден през последните 3 години

Дори повече - имотите в Централен Лондон са поскъпнали с до 70% за 3 год. в зависимост от валутата на придобиване

13:58 | 03.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Имот с 10 спални в Нотинг Хил с офертна цена от 22,5 млн. паунда. <em>Снимка: Knight Frank</em></p>

Имот с 10 спални в Нотинг Хил с офертна цена от 22,5 млн. паунда. Снимка: Knight Frank

През последните три години пазарът на имоти в Централен Лондон се открояваше от останалия във Великобритания и много други в Европа с непрестанно растящи цени и търсене.

Индексът на консултантската компания Knight Frank сочи, че имот в Централен Лондон, закупен за 1 млн. паунда през март 2009 г., днес би струвал приблизително 1,48 млн. паунда. Този ръст се равнява на средно месечно поскъпване от 12400 паунда, или 407 паунда на ден.

Горната калкулация е базирана на хипотезата, че първоначалната цена е в британски стерлинги. Предвид факта, че над половината от имотите в централните градски части на британската столица се купуват от чужденци,  валутният курс е много съществен фактор в целия инвестиционен процес.

Изчисленият в паундове ръст от 48% за въпросния период всъщност би бил съответно 70,3%, 62% и 62,1% за купувачи, използващи евро, долари или хонконгски долари, предвид ръста на стерлинга през последните три години. 

Някои пазарни анализатори поставят под въпрос доколко този силен ръст може да продължи. През последните години международните купувачи гледат на Централен Лондон като на безопасно убежище в условията на все по-волатилна глобална икономика, пише в свой анализ Лиъм Бейли, директор "Жилищни проучвания" в Knight Frank.

Доказателство за това е фактът, че между 2005 и 2010 г. купувачите от Континентална Европа бяха средно 10% на година в лондонския сегмент на жилища с единична цена от над 2 млн. паунда, като този дял се повиши до 20% за 2011 и 2012 г. Гръцките купuвачи бяха водещи в това променено съотношение през 2011 г. Тази година голям брой инвеститори има от италианци, французи, като расте броят и на купувачите от Испания и дори Германия.

Въпреки че качеството на безопасно убежище продължава да подкрепя пазара в Лондон, специалисти започват да забелязват у купувачите сили на отпор спрямо непрестанния ръст на цените. В резултат на това разликата между офертната и продажната цена започва да се повишава. Делът на постижимата при сделка цена като част от началното офертно ниво се понижи до 92% през юни от 96% през март.

През октомври миналата година от компанията прогнозираха 5% ръст в цените на жилищата в горния сегмент в Лондон за цялата 2012 г. Предвид ръста от 5,5%, постигнат вече през годината, обаче специалистите не смятат, че до края на 2012 г. ще видим още значителни ръстове.

Ето някои ключови данни за цените на жилищата в Централен Лондон

- Цените на първокласните имоти се повишиха с 0,8% през юни, с което общият годишен ръст достигна 10,5%.
- Цените се повишиха с 48,4% от март 2009 г. досега
- Нивата продължават да гонят рекордни нива и вече са с 13% над своя връх от март 2008 г.
- През последните три месеца се забелязва силен ръст и при средния ценови сегмент под 1 млн. паунда с повишение от 3,3% и 3,2% при имотите с цени между 1 и 2,5% млн. паунда.

Вижте ексклузивното интервю на Лиъм Бейли за Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още