IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните имоти са поевтинели през първото тримесечие за първи път от 2009 г.

Причините според Knight Frank са дълговата криза в Европа, състоянието на световната икономика и държавните мерки за охлаждане на цените в Азия

11:37 | 14.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Луксозните имоти са поевтинели през първото тримесечие за първи път от 2009 г.

Търсенето на луксозни имоти в глобален план вероятно ще се охлади през тази година след две поредни години на силен растеж, прогнозира консултантската компания за имоти Knight Frank.

В нов анализ на компанията се посочва, че причините за очакваното намаляване на интереса към първокласните имоти са дълговата криза в Европа, състоянието на световната икономика и държавните мерки за охлаждане на цените в Азия.

Данни на компанията, цитирани от Ройтерс, показват, че през първото тримесечие на годината средната цена на луксозните жилища в 23 водещи градове в света е намаляла за първи път от 2009 г. насам с 0,4%.

Резултатът представлява рязък спад в сравнение със същия период на миналата година, когато цените на луксозните жилища в световен мащаб отбелязаха скок с 6,6%.

Най-силно е понижението за периода в Тел Авив - с 6,6%, следван от украинската столица Киев с 6,4%. В Манхатън, Ню Йорк, и Маями цените са паднали съответно с 4,3% и 1,9% в сравнение с постигнатия двуцифрен ръст през същия период на миналата година.

Все пак международните инвеститори продължават да проявяват сериозен интерес към градове като Лондон и Сингапур, където цените са нараснали съответно с 2,7% и 1,9%, въпреки новите данъци върху луксозните имоти, въведени през периода.

В същото време на четири пазара на луксозни имоти е регистриран двуцифрен растеж за последните 12 месеца - Найроби, Джакарта, Маями и Лондон.

Анализаторите от Knight Frank очакват цените в луксозния сегмент да останат под натиск, като не се очакват резки движения нагоре и надолу. Лондон, Москва, Джакарта, Найроби и Сингапур ще са най-силните пазари.

Сред инвеститорите ще продължи да витае стремежът към сигурни убежища, като капиталите ще се насочват към градове с нисък политически риск, прозрачни законови системи, добра сигурност и благоприятни данъчни политики, допълват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още