IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на пазара на луксозни имоти във Великобритания се засилва

Богатите инвеститори искат да сключат сделка преди влизането в сила на по-високия гербов налог върху сделките с имоти

15:41 | 04.04.12 г.
Активността на пазара на луксозни имоти във Великобритания се засилва

Увеличението на гербовия налог върху сделките с луксозни жилища, включено в последния бюджет на Великобритания, предизвикаха ураган от активност сред купувачите, пише онлайн изданието Wealth Manager.

Богати чуждестранни инвеститори искат да хванат „последния влак“ преди повишението на данъка, заложено в новия бюджет на страната, да влезе в сила.

За мнозина олигарси с луксозни имоти в Лондон най-изненадващата нова данъчна мярка не е 2-процентното повишение на гербовия налог до 7% за имоти на стойност над 2 млн. паунда, нито пък въвеждането на 15% данък за сделките на дружествата със специална инвестиционна цел

Според Джонатан Хюлет, който ръководи Savills в Лондон, най-богатите му клиенти са най-разтревожени от предложения годишен налог върху имоти, собственост на корпоративни структури.

В комбинация с предложеното удължаване на срока на действие на данъка върху капиталовите печалби за дружествата за инвестиции в имоти, някои хора от бранша гледат на агресивния нов режим като на троен удар.

В момента купуването на скъп имот в Лондон е на четвърто място в света по данъчна тежест като процент от стойността на имота. Преди новия бюджет Лондон бе на шесто място, докато в момента пред него са само Сингапур, Сидни и Мумбай.

Според Лусиън Кук, директор на изследователското поделение на Savills, годишните разходи биха могли да достигнат до 15 хил. паунда за имоти, струващи между 2 и 5 млн. паунда, като за по-скъпите разходите са още по-големи.

Въпреки това реакцията на пазара на първокласни имоти до момента е положителна. "Новите мерки няма да спрат международните купувачи, но те вече ще се замислят как да си подредяд нещата", твърди Хюлет от Savills.

"Дружествата със специална инвестиционна цел не се използват единствено, за да се избегне държавният налог. Има много причини международните купувачи да купуват имоти през офшорни фирми. Ето защо собствениците ще започнат по-внимателно да се съветват с консултантите си, за да могат да разберат напълно последиците от новите правила", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още