IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко важни са парите на руснаците за жилищния пазар на САЩ

Брокери и юристи дискутират как се продават скъпи луксозни имоти на руснаци

15:33 | 05.04.12 г.
Колко важни са парите на руснаците за жилищния пазар на САЩ

Над 200 агенти на недвижими имоти и адвокати се събраха в Манхатън миналия месец, за да обсъдят как да продават скъпи луксозни имоти на клиенти от Русия и други части на Източна Европа, съобщава New York Times.

Пазарът на имоти в САЩ може и още да е в криза, но при скъпите имоти се наблюдава забележителен възход благодарение на парите, прииждащи най-вече от развиващите се икономики. Но никоя група купувачи не пише по-големи чекове от руснаците, посочва изданието.

За последните четири години руснаците и гражданите на държави от бившия Съветски съюз са сключили сделки с имоти в САЩ на стойност над 1 млрд. долара, показват резултатите от  изчисленията на адвокати и брокери.

Треската за сделки вероятно ще продължи да набира сила, като се има предвид, че през миналата година от Русия са изнесени 84 млрд. долара. Според руското правителство до 5% от тази сума е похарчена за имоти в Америка.

Данни на Forbes пък сочат, че от 2009 г. насам броят на милиардерите в Русия и Украйна се е увеличил повече от три пъти.

Руските милиардери разполагат с пари от приватизацията на руската промишленост и от високите цени на петрола и други стоки. Те с радост приемат всяка възможност да изнесат авоарите си отвъд обсега на правителството на Владимир Путин, който през февруари заяви, че страната му "трябва да сложи край на този период", имайки предвид определените от него като"нечестни" приватизационни сделки от 90-те години.

Дори и преди избирането на Путин за още един мандат като президент през миналия месец много богати руснаци вече предприемаха стъпки да преместят семействата си в Ню Йорк, като в някои случаи получаваха визи EB-5 в замяна на одобрени от правителството инвестиции.

След като купят скъпи апартаменти и къщи, много от руснаците харчат още десетки милиони долари за преустройства и обзавеждане от прочути дизайнери. Освен това те колекционират редки произведения на изкуството и уникални яхти.

Руските купувачи обикновено знаят какво искат - гледки към "Сентрал Парк" в съвременни сгради с пълно обслужване. Обикновено в крайна сметка плащат два пъти повече, отколкото са предвидили първоначално, твърдят агенти.

Някои от тях се изявяват и на сцената на нощния живот в Ню Йорк. Те често посещават японския ресторант "Нобу" и се отбиват за питие в "Стандард Хотел". Мнозина са на 30-40 годишна възраст. Те са маниаци на тема добра физическа форма и често се движат в компанията на няколко жени. Някои се разхождат в града в автомобили "Ролс Ройс", изработени по поръчка.

Когато руснаците купуват имоти, те рядко се колебаят и харчат парите си толкова бързо, колкото са ги изкарали, твърдят още брокерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още