IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Треската за имоти в Лондон крие опасности за чужденците

Често локацията на имотите се премълчава или се представя измамно на потенциалните купувачи

13:01 | 21.05.12 г. 1
Треската за имоти в Лондон крие опасности за чужденците

Когато бизнесменът Хъ от Хонконг платил депозит от 35 000 паунда за апартамент с 4 спални във Великобритания, си мислел, че жилището е на 40 минути пеша от центъра на Лондон. На практика се оказало обаче, че от това място го делят 40 минути с високоскоростен влак.

Домът за 350 000 паунда се намирал в Линкълншър, източна Англия. Миналата година Хъ успял да осъди строителите и да си върне парите, пише Reuters.

Горчивият опит на бизнесмена е показателен за опасностите, които дебнат нарастващия брой купувачи на британски жилища от Далечния изток.

"Строителите си казват: ето хора, които вероятно ще проявят интерес. Може би те не знаят твърде много за пазара, затова защо да не рекламираме там", обяснява Дейвид Елдън, президент на азиатското поделение на HSBC.

"Мисля, че продавачитет пестят част от истината", допълва той, като посочва още, че в Далечния изток жилищата могат да се продават и на по-високи цени.

От 2009 г. насам редица големи британски строителни компании като Barratt, Taylor Wimpey и Berkeley усилено се насочват към азиатския регион на фона на глобалната финансова криза, която подтиска търсенето на местния пазар.

Делът на купувачите от Китай и азиатско-тихоокеанския регион за най-висококачествените новопостроени жилища в Лондон е скочил до 37% през 2010 г. спрямо едва 4% през 2009 г., сочат данни на консултантската компания Savills. Повечето от тях са с цел инвестиция и са продадени на зелено.

Много от тези жилища се продават на изложения в луксозни хотели и в крайна сметка се оказва, че не се намират в най-желаните квартали на Лондон въпреки снимките, на които изглежда, че са в съседство с "Хародс" или Бъкингамския дворец. Много често подробностите за точното им местоположение просто се пропускат.

В залите на луксозните хотели на Хонконг се провежда имотни изложения почти всяка седмица.

На едно такова събитие в Шанхай бащата на китайката Джудит, живееща в Лондон, платил депозит за шест апартамента на зелено в Колиндейл, северен Лондон, въпреки че тя го предупредила, че мястото е отдалечено.

"В момента, в който баща ми седна, агентът искаше той да плати капарото. Щом стана ясно, че апартаментите му харестват, агентите казаха, че той трябва да плати депозита, или някой друг ще ги грабне", допълва тя.

В момента семейството води съдебна битка с агента, за да си възстанови 24-те хиляди паунда, като твърди, че имотите са им продадени на базата на обещание, че могат да бъдат преустроени в девет апартамента, което по-късно се оказало невъзможно.

"Строителят и агентът не са длъжни да образоват купувачите, това е тяхно собствено задължение", посочва Кън Сяо, президент на Асоциацията на китайските строители в Лондон. "Нормално е агентите да се опитват да показват лъскавата страна, защото все пак целта им е да продадат имота", допълва той.

Законът не предлага особена защита за купувачите в този случай. Хората, купуващи с цел инвестиция, не са защитени от кодекса на потребителите на Националния съвет за жилищно строителство на Великобритания, за разлика от хората, които живеят в закупените от тях жилища.

Според брокерите на имоти чуждестранните купувачи с цел инвестиция рискуват да получат по-ниска от очакваната възвръщаемост, тъй като масовата продажба на имоти на изложения е предпоставка за настъпването на момент, в който много собственици ще се състезават за наематели едновременно, което ще свали наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 11 години
"Строителят и агентът не са длъжни да образоват купувачите, това е тяхно собствено задължение"Да го духат - *** ***. Лондон...Какво от това, тези хитри и коварни люде, измамници сътворили Лондонското финансово сити. Само като турист в тоя град и то за кратко време. Безспорни исторически и култирни забележителности в познатата на повечето хора емблематична част на Лондон. Е,...малко крали през вековете и влачили отдето им попадне, колонизатори и изманици - това е престижа на Лондон. И сега е така, защо да се е променило? Останалото - огромни площи и квартали на мегаполиса представляващи ***. Престиж?-кое му е престижното - Лондон - на 2 дена път с метро или с какво-собствен автомобил, такси?-и аз не знам. Но не заслужава да се казва така-виж периферен паралондон може. Да умреш като плъх в дупките им наречени метро,ако излезеш жив си доволен. Но нека да бъдем сноби, да сме там и да се кефим че не сме в обикновена дупка, а луксозна дупка - даже чешмата им не е чешма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още