IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са в унисон с очакванията на експертите

От началото на годината до края на септември половината от инвестициите в бизнес имоти в Европа са концентрирани във Великобритания и Франция

14:32 | 09.10.12 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Европа са в унисон с очакванията на експертите

Преките инвестиции на европейския пазар на бизнес имоти съвпадат с очакванията на експерти от бранша, сочат последните данни на Jones Lang LaSalle, цитирани от онлайн изданието PropertyEU.

Данните на компанията покриват 32 държави в Европа, Близкия изток и Африка, уточнява изданието.

"В Европа и други региони най-големите и най-ликвидни пазари продължават да отчитат добри резултати. Това е в резултат на доминиращото положение на купувачите със собствен капитал, които в момента търсят убежище за парите си. До известна степен това компенсира липсата на сделки в други части на Европа", посочва Ричард Блоксам, който ръководи отдела за европейски капиталови пазари в Jones Lang LaSalle.

Според Робърт Щрасен, ръководител на отдела за изследвания на европейските капиталови пазари, във Великобритания Лондон продължава да доминира със силни нива на активност.

Третото тримесечие е било силно и за Париж, като френската столица продължава да привлича големи потоци от международен капитал.

От началото на годината Великобритания и Франция постигнаха нива на инвестиционната активност, съответстващи на същия период на миналата година, а на двете държави заедно се падат 50% от инвестициите в имоти в Европа.

В същото време липсата на качествени запаси на пазара в сектора на офисите и търговските площи в Германия ограничава обемите на сделките с бизнес имоти.

През първите три тримесечия обаче експертите отчитат силен интерес към германския жилищен сектор, където са сключени сделки за 8 млрд. евро спрямо 6 млрд. евро за цялата 2011 г.

В Централна и Източна Европа (включително Русия) обемите намаляват с 40% спрямо същия период на миналата година като отражение по-скоро на ограничените възможности за инвестиции, а не на промяна в нагласите на инвеститорите, посочва Щрасен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още