IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат се облекчения за таксата тротоарно право при саниране на блокове в София

Предивден е гратисен период, в който по тротоарите ще могат да се разполагат подвижни скелета за ремонти на фасадите без да се дължи такса

14:19 | 11.10.12 г.
Въвеждат се облекчения за таксата тротоарно право при саниране на блокове в София

В София ще бъде въведен гратисен период, в който няма да се събират такси за тротоарно право при поставянето на временни скелета за ремонт на фасадите на сградите.

Това е решил Столичният общински съвет на днешното си заседание, предаде БТА.

Предложението за въвеждането на такъв гратисен период беше направено от общинските съветници Вили Лилков и Владимир Кисьов с мотив, че таксата понякога излиза по-скъпо на хората, които санират жилищата си, отколкото струва самият ремонт на фасадата.

Според действащата сега наредба за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, е предвидено, че за ползване на общинска собственост (тротоари, площадки, улични платна и терени с друго предназначение) за целите на строителството се събира такса за квадратен метър заета площ на ден в зависимост от зоната, в която теренът се намира.

С приетите промени в наредбата се предвижда такса за разполагане по тротоарите на подвижните скелета за целите на санирането да не се заплаща за определен период от време. Този период ще зависи от статута на сградите, броя на етажите и целите на ремонта.

Според вносителите Лилков и Кисьов с тази промяната собствениците ще бъдат стимулирани да боядисват и ремонтират фасадите на жилищните сгради, в които живеят, както и да приключват в по-кратки срокове ремонтните дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още