IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша остава лидер на пазара на имоти в Централна и Източна Европа

Очаква се тази година инвестициите в имоти на полския пазар да достигнат 2-2,5 млрд. евро

16:51 | 12.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Полша остава лидер на пазара на имоти в Централна и Източна Европа

Полша затвърждава позициите си на водещ пазар на имоти в Централна и Източна Европа, съобщи консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

И през третото тримесечие страната е била най-активният пазар в региона, заедно с Чехия и Румъния. Предварителните данни на компанията показват, че в периода юли-септември трите държави са привлекли 450 млн. евро, докато в периода април-юни инвестициите възлизаха на 419 млн. евро.

Привлечените инвестиции в имоти през третото тримесечие обаче са почти наполовината на отчетените през първите три месеца на годината вложения – 893 млн. евро. Тогава сред активните пазари от Централна и Източна Европа беше наредена и България, припомня компанията.

Въпреки забавянето на пазарите в региона, като цяло нагласите на инвеститорите към Полша остават позитивни. През годината там бяха сключени няколко големи инвестиционни сделки, като до края на годината се очакват още няколко, включително и портфейлни.

Очаква се тази година обемът на инвестициите в имоти в Полша да остане приблизително същия като миналогодишния – между 2 и 2,5 млрд. евро.

Експертите освен това прогнозират Полша да задържи лидерските позиции на пазарите от Централна и Източна Европа заради размерите на пазарa си и перспективите пред ликвидността.

Като цяло полският пазар на имоти е стабилен и устойчив, но компанията предупреждава, че може да се очаква известно забавяне заради световната икономическа криза.

Очаква се също така влошаване на ситуацията за някои конкретни проекти, които трудно биха намерили финансиране, а също и инвеститори, които да са склонни да поемат такъв риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още