IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването

Най-висока активност през третото тримесечие е наблюдавана на пазарите по морските курорти, където се засилва чуждото търсене

14:46 | 06.11.12 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването

Пазарът на имоти в България не претърпя драматични промени през първите 9 месеца на годината. И през третото тримесечие на годината се наблюдава затихване на темповете на спад в цените, като започват да се усещат първите сигнали за възстановяването на пазара от кризата, посочва се в доклад на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

В доклада пише, че през третото тримесечие най-висока активност се е наблюдавала на пазарите по морските курорти.

„Първите данни от октомври сочат запазване на тази динамика и по всичко личи, че 2012 г. ще приключи с пазарен оптимизъм за курортите и нараснала популярност на България сред руските купувачи“, коментират специалистите.

За възстановяване на пазара на градски имоти обаче, които са силно подвластни на местното търсене, все още не може да се говори с такъв оптимизъм.

Търсенето на жилища в градовете е силно повлияно от възстановяването на икономиката като цяло, от нивото на доходите, безработицата и достъпът до външно финансиране. Негативното развитие при тези фактори засега задържа възстановяването на този пазарен сегмент.

Като цяло на пазара на имоти в България вече се наблюдава стабилизация на цените. За първи път от началото на кризата се отчита и ръст на чуждестранното търсене.

Освен към морските курорти, наблюдава се и засилен интерес към зимните курорти. В тази връзка се очаква силен зимен сезон за продажбите най-вече в Банско, но също така и в Пампорово и Боровец, където цените вече са достатъчно конкурентни, пише в анализа.

Жилищният пазар в София

И през третото тримесечие на годината се задържа тенденцията в столицата да се осъществяват покупко-продажби на предимно „бюджетни“ апартаменти до 50 хил. евро. Средната цена на продадените жилища за периода е 48 400 евро, изчисляват от агенцията.

Данните на компанията показват, че в периода юли-септември обемът на сделките с жилища в София е бил на същото ниво като регистрирания обем през същия период на 2011 г.

"София като че ли изостава по отношение на пазарния оптимизъм, тъй като този пазар е движен основно от български купувачи и настъпилото оживление по морето и при селските имоти все още трудно може да се усети в столицата", посочва се в доклада.

Последна актуализация: 17:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 1
ramon.67
преди 11 години
Когато числата говорят...Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
ramon.67
преди 11 години
Напълно подкрепям!Пазара е супер ГИПС от най скъпия около 700 - 1000 евро квадрата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
mikewolf
преди 11 години
Радвам се за тази компания. Сигурно тя е най - успешната в цяла България. Защото в цялостен план нещата не ми изглеждат така. Бългериън Пропъртис (БП) - "От агенцията отчитат ръст от 30% в продажбите на ваканционни апартаменти край морето. Тази тенденция се очерта през юли и беше допълнително подсилена и затвърдена през следващите месеци, посочва се в анализа."т.е. БП - 30 % растеж (Нещо тези кръгли числа не ми изглеждат като анализ на данни ама нейсе, ще работим с тях.НСИ - Бургас трм. 2012 - 1135,83 лв трм 1151,17 лв или накратка спад 1,33 %в Сравнение с предходната година още по трагично трм 2011 - 1184,41 лв.или за тази година спад от 4,10%, НСИ Варна трм. 2012 - 1425,83 лв трм 1429,00 лв или накратко спад 0,22%в Сравнение с предходната година още по трагично трм 2011 - 1493,33лв.или за тази година спад от 4,52 %Числата мисля, че са ясни. Освен за коментатори от типа ЕЖК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 2
popesku
преди 11 години
Да не забравяме, че Хан-мар-цупян и компания още не са изкарали големите кошници с ипотеките и тогава не втора Испания ами за втора Гърция няма да се класираме с тия ми ти завидни 3500 евра БВП на глава от населението.. за справка братска Македония ни догонва само с 500 евра по-малко, с което можем само да се "гордеем" като първенец на "развиващите се" икономики - разбирайте "Банановата република на ЕС"... к'ви имоти, к'ви квадрати, к'ви пшс...стотин евра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
PETRONATOR
преди 11 години
Та да си кажа и моето мнение по въпроса с цените на имотите. В България всеки строителен техник на обект знае много добре колко излиза строежът на една сграда пък било и луксозна клас А. Е, този кв.м. излиза около 500 евро с рушветите. От обявите за продажби се вижда кой колко иска за квадратен метър. Тази печалба от около 100%, която продавачът се стреми да постигне, става все по-трудно да се вземе. Статията по-горе е нереална и заблуждаваща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
На строителя му излиза 200 евро/кв. и то с паркинга и прилежащите площи. Да сложи 100% печалба (има кредити да плаща, заплати да мисли и т.н.).Очаквам цени от 400 евро/кв., щото после и банката ще се нареди да ***.От друга страна времето работи за изчакващия купувач - това демографска катастрофа следващите 15 години е неизбежна, заплатите ниски, кредитите още високи (въпреки преливащите от депозити банки), строителството некачествено дори там където се води за ново и лукс.Тия бизнесменчетата с основно образование в туризма и строителството ще ги чакам да им уврат дебелите прости глави. 400 евро/кв. чухте ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 1
stasi666
преди 11 години
Цените ще си останат същите защото хората с пари не обичат бетонни *** като Банско и Сл.Бряг а бедните които са 95% който почиват на такива места или нямат пари за покупка или цената е определяща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
Babbitt
преди 11 години
Малко ще е трудно възстановяването, с не повече от 5% годишно в цените и не повече от 8 в сделките. Това само за десетилетие-две, след това пак срив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Има хора, които преди 5 години инвестираха в имоти и още чакат да спечелят ... :) Балоно се спука и трудно ще се надуе в нашата страхлива страна. Ужилят ли българина, втори път не припарва до кошера. Цените на имотите трябва да вървят паралелно с доходите и стандарта на живот в страната. Ясно ми е, че тези, които строят искат да станат милионери за няколко дена, заедно с хишните банки, но ... за сега да се успокоят. Дори смятам, че цените в момента все още са високи е не са балансирани. Когато кв.м започне да се продава в големите градове около 400 евро и банките свалят лихвите под 5%, тогава може да говорим за пазар на имоти. В момента, на строителен език може да опишем ситуацията като ... гипс. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
MarginCall
преди 11 години
Колко гръмко заглавие за такъв мизерен завършек. Понеже, разбираш ли, на Слънчев бряг били продадени цели 4 апартамента, вместо 3, както било през Септември, то "Пазарът на жилища в България върви по пътя на възстановяването".... Алелеле майко. Малко като - щом гледаш рибки, значи си п....раст. Или написано на чист български: Нерде Ямбол, нерде Стамбул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още