IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия променя данък върху имотите, за да привлича инвеститори

Правителството се опитва да прекъсне начините за избягване на данъци

16:53 | 23.11.12 г.
Хърватия променя данък върху имотите, за да привлича инвеститори

 

Догодина Хърватия ще въведе нов данък върху имотите, който ще замести комуналните налози, предаде Reuters, като цитира министъра на финансите на страната Славко Линич.

По думите му целта е да се стимулират инвестициите и да се ограничат възможностите за избягване на данъци.

Хърватия, която предстои да се присъедини към ЕС през юли 2013 г., е в четвърта поредна година на рецесия, а правителството търси начини да се справи с проблемите, с които се сблъскват чуждестранните инвеститори, включително твърде голямата бюрокрация и сложните данъчни правила.

Новият налог ще осигури доходи на местните власти и ще замени сегашната такса, която гражданите и фирмите плаща за поддръжка и развитие на местната инфраструктура.

"Очакваме новият закон за данъчното облагане на имотите да влезе в сила от 1 април. Той ще бъде в размер на 1,5% върху 70% от оценката на даден имотен актив", поясни Линич.

Според него налогът няма да увеличи общата данъчна тежест, която инвеститорите така или иначе вече смятат за твърде висока, тъй като ще бъде компенсиран от постепенното понижение на данъците върху доходите.

Хората ще плащат данъка върху много по-малък процент от стойността на имота, ако го обитават или го използват като второ жилище. Останалите имоти, които притежават и не използват за бизнес обаче, ще бъдат облагани в пълен размер.

Очаква се промените да съживят пазара на имоти и да понижат цените и наемите, като стимулират собствениците да използват притежаваната от тях недвижима собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още