IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lehman продава Archstone за 6,5 млрд. долара

Фалиралата инвестиционна банка продължава с разпродажбата на нисколиквидни активи

12:38 | 28.11.12 г.
Lehman продава Archstone за 6,5 млрд. долара

Компанията Lehman Brothers Holdings Inc. е постигнала споразумение за продажбата на фирмата си за имоти Archstone на два тръста за инвестиции в недвижима собственост в сделка за около 6,5 млрд. долара, предаде Reuters.

Купувачите - Equity Residential и AvalonBay Communities Inc. - ще си поделят активите в съотношение 60:40 и ще поемат и дълговете на Archstone, като общата стойност на сделката възлиза на 16 млрд. долара.

Lehman се срина в разгара на финансовата криза през 2008 г. отчасти поради силната си експозиция към имотния сектор, включително изкупуването на Archstone за 23,7 млрд. долара.

Фирмата подаде молба за фалит и продължава да ликвидира активи, за да върне задълженията си към кредитори, на които все още дължи над 30 млрд. долара.

Archstone е един от най-големите собственици на апартаменти в САЩ и държи голям портфейл от имоти в градски райони, където блоковете са скъпи и се намират трудно.

Според двама души, запознати със сделката, преговорите с Equity Residential и AvalonBay вървят от миналата година.

В същото време обаче Lehman работеше и по листването на Archstone, като миналата седмица подаде документи за първично публично предлагане (IPO) за 3,5 млрд. долара.

IPO-то бе изправено пред някои пречки, включително високата задлъжнялост на компанията в сравнение с други публични фирми за апартаменти, както и силно концентрираната собственост.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още