IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Испания продължават да се понижават

Имотите в страната са поевтинели с 15,2% през третото тримесечие

18:47 | 14.12.12 г.
Цените на жилищата в Испания продължават да се понижават

Цените на жилищата в Испания продължават низходящия тренд заради застоя в търсенето и недостигът на банково финансиране за малкото купувачи, съобщи FT.

Официалната статистика показва, че през третото тримесечие цените на имотите са се понижили с 15,2% спрямо същия период на миналата година.

Очаква се испанската икономика да се свие с поне 1,5% през настоящата година. Същевременно продължават опитите на банковия сектор да провизира рисковите кредити, свързани с имотния сектор, на фона на прогнозите, че цените на имотите ще продължат да се сриват.

Рейтинговата агенция Moody’s прогнозира, че заради икономическия спад, продължаващите мерки за строги икономии и липсата на банково финансиране броят на просрочията по ипотеки и фирмени заеми, свързани с имоти, ще продължи да нараства и догодина.

Испанските банки неотдавна се съгласиха временно да преустановят принудителните извеждания на длъжници от жилищата им заради ескалиращото обществено недоволство и зачестилите самоубийства на затруднени собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още