IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на земя за строителство в Китай подсказва за подобряване на имотния сектор

Възстановяването на пазара на имоти обаче се ограничава само до големите градове на страната

13:56 | 20.12.12 г. 1
Пазарът на земя за строителство в Китай подсказва за подобряване на имотния сектор

Пазарът на земя за строителство в Китай също подсказва, че пазарът на имоти се възстановява, но само в най-големите градове на страната и най-добрите локации, съобщава Ройтерс.

Цените на земята постоянно бележат рекорди в Пекин и Шанхай, както и в провинциалните столици Нанкин и Чънду.

Водещите строителни компании в страната отново започват да попълват запасите си от парцели в първостепенните и второстепенните градове, въпреки че общият размер на земите, закупени от тях през първите 11 месеца на тази година, е намалял с 14,8% спрямо същия период на 2011 г.

Поскъпването на земята съвпада с признаците за възстановяване на икономиката на Китай като цяло. Очаква се темпото на икономически растеж да се ускори през четвъртото тримесечие след забавянето през последните седем поредни тримесечия.

Съживяването на пазара на земя в Китай може да предизвика оптимизъм на пазара за покачване на цените на жилищата.

Някои строители се тревожат, че евентуално твърде бързо възстановяване в сектора на жилищните имоти би могло да доведе до още държавни ограничителни мерки, отбелязва агенцията.

Като пример е посочена сделката за парцел в източния китайски град Циндао. Теренът е бил продаден на търг за близо 140 млн. долара, което е и най-високата печалба от продажбата на земя за строителство в страната за цялата година.

Компаниите Guangzhou Liangbao Property Investment и Consultancy Co. са платили с 51% над началната цена за парцела с площ от 149 894 кв. м, който е със смесена жилищна и бизнес употреба.

По официални данни едва 20% от парцелите в Циндао, предложени на търг от началото на тази година, са завършили с продажба над първоначалната цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Теренът е бил продаден на търг за близо 140 млн. долара---------------Ехаааа, по около милион долара за декар! Явно са доста богати китайците - това за ниските китайски заплати трябва да е някакъв невероятен и необятен мит - такива цени на имоти са несъпоставими с ниски заплати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още