IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите банки в САЩ ще платят 8,5 млрд. долара заради проблеми с възбраните

Ощетените заради неправилно обработени възбрани кредитополучатели ще бъдат компенсирани за грешките

12:50 | 08.01.13 г.
Водещите банки в САЩ ще платят 8,5 млрд. долара заради проблеми с възбраните

Споразумение за 8,5 млрд. долара с най-големите компании за обслужване на ипотеки в САЩ почти премахна система за преразглеждане на възбраните, която не успя да компенсира ощетените кредитополучатели, предаде Bloomberg.

Сделката на регулаторните органи с 10 компании за обслужване на ипотеки замества процеса на индивидуално преразглеждане на проблемни възбрани, който продължи близо две години. Процесът, договорен между 14 обслужващи фирми през 2011 г., до момента струва на компаниите над 1,5 млрд. долара под формата на такси за консултантите, разглеждащи случаите.

По силата на новото споразумение фирмите, сред които JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. и Citigroup Inc., трябва да осигурят на хората с неправилно обработени възбрани ипотечна помощ в размер на 5,2 млрд. долара и директни плащания за 3,3 млрд. долара.

Средствата ще помогнат и на граждани, които в момента изпитват затруднения с жилищните си заеми.

Целта на споразумението е да ускори плащанията за кредитополучатели, които в противен случай биха продължили да чакат в процеса на преразглежданите на случаите един по един. Очаква се отговарящите на условията кандидати да получат по до 125 000 долара в зависимост от степента на погрешна обработка на възбраните им.

Кредитополучателите вероятно ще получат информация за случаите си до края на март, уточниха от регулаторните органи.

Отделно от това Bank of America постигна споразумение да плати 11,7 млрд. долара за разрешаване на ипотечни спорове с контролираната от държавата ипотечна компания Fannie Mae. Банката ще плати 3,6 млрд. долара в брой, ще инвестира 6,75 млрд. долара да изкупи обратно жилищни заеми, продадени на Fannie Mae, както и ще плати още 1,3 млрд. долара за такси заради закъсненията при помощта или възбраната на имоти на кредитополучатели със закъснели плащания.

Въпреки тези разходи, както и 2,5-те млрд. долара, похарчени за съдебни дела и друго регулаторно извънсъдебно споразумение, банката обяви, че през четвъртото тримесечие е била на печалба.

Fannie Mae, Freddie Mac и други купувачи на ипотеки поискаха компенсация за заеми, създадени от Countrywide, която Bank of America придоби през 2008 г., твърдейки, че кредитите са били отпуснати на базата на погрешни данни за имотите и кредитополучателите.

Спорът с Fannie Mae ескалира през януари миналата година, когато компанията отказа да поднови договора си за покупка на нови заеми от Bank of America. Постигнатото споразумение отваря възможност двете фирми евентуално да възобновят отношенията си, твърдят запознати с делата на компаниите източници, цитирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още