IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Канада - "меко приземяване" или затишие пред буря?

Отчита се спад на новото строителство, но запасът от жилища на пазара може да наруши баланса между търсене и предлагане, според експерти

09:18 | 11.01.13 г.
<p>
	Темповете на новото строителство изпреварват прираста на населението, предупреждават анализатори. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Темповете на новото строителство изпреварват прираста на населението, предупреждават анализатори. Снимка: Ройтерс

Темпото на жилищното строителство в Канада се е забавило леко през декември - още един признак, че до неотдавна нагорещеният пазар на имоти в страната може би върви към меко приземяване, съобщава онлайн изданието ctvnews.ca.

По данни на Canada Mortgage and Housing Corp. новозапочнатите строежи през декември са се понижили с 1,7% до 197 976 бр. в сравнение с 201 376 бр. през ноември. Спадът, който се регистрира за четвърти пореден месец, се дължи основно на по-малкия брой на започнатите проекти в селските райони, докато в градовете новото строителство остава стабилно.

Данните бяха публикувани след подобни прогнози от страна на някои от най-големите агенции за недвижими имоти и шефове на банки в страната. Посланието: въпреки че спадът на продажбата на жилища в Канада вероятно ще продължи, пазарът може би е на път по-скоро към меко приземяване, а не към срив.

Според консултантската компания Royal LePage жилищният пазар в Канада ще отбележи лека корекция през първата половина на годината, като към края й средните цени ще бъдат с 1% по-високи в сравнение с 2012 г.

Водещите банкери също очакват "сравнително солиден" пазар, въпреки забавянето и опасенията от свръхстроителство при апартаментите. Според тях през 2013 г. пазарът ще премине през период на "меко приземяване".

Охлаждането се дължи до голяма степен на мерките, въведени от федералното правителство през лятото, които затегнаха условията за отпускане на ипотеки.

Цените на жилищата в Канада остават сравнително стабилни в национален мащаб, въпреки спада на продажбите. Според Сал Гуатиери, старши икономист от BMO Capital Markets, цените не винаги следват понижението на продажбите с малки изключения, тъй като предлагането на нови имоти остава ограничено.

"Две неща могат да принудят хората да продадат къщата си: едното е, ако лихвите нараснат силно, а второто - ако загубят работата си. И двете се случиха в САЩ преди срива на пазара. В Канада те просто не съществуват", коментира Гуатиери.

Други анализатори като Дейвид Мадани от Capital Economics обаче предупреждават, че са налице същите опасности като тези в САЩ през 2006 - 2007 г.

Макар и по-нисък, броят на новостартиралите строежи през декември е доста над средния годишен растеж от 175 000-185 000 бр., необходим , за да се отговори на прираста на населението. В същото време препродажбите на съществуващи имоти в Торонто са намалели с 19,5% на годишна база, докато във Ванкувър спадът е още по-сериозен - с 31,1%.

"Твърде много жилища са построени или са в строеж и този излишък в крайна сметка ще наруши баланса между предлагането и търсенето", предупреждава Мадани, цитиран от Canadian Press.

"Запазваме мнението си, че цените на жилищата вероятно ще паднат с около 25% през следващите година-две", прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още